RIVM: 40 corona besmettingen in een week in Flevoland

Geschreven door Redactie

Veertig nieuwe besmettingen zijn afgelopen week vastgesteld in Flevoland, ten opzichte van tien in de week ervoor en één in de week daarvoor. In Almere werden sinds vorige week dinsdag de meeste positieve testen genoteerd met 36 in totaal. In de gemeenten Lelystad, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde testte één inwoner in de afgelopen week positief. De afgelopen week zijn vier Flevolanders opgenomen in het ziekenhuis voor behandeling van COVID-19. Drie mensen uit Almere en één persoon uit Urk. Ook kwam één inwoner van Almere te overlijden door COVID-19. 


Met betrekking tot de toename van positief geteste personen zegt woordvoerder Mirjam Boon van GGD Flevoland het volgende: "Er is geen sprake van clustering in Almere. Wel volgen we de contacten van positief geteste mensen door bron- en contactonderzoek. Dit leidt vaak tot meerdere mensen die ook klachten hebben en vervolgens positief testen. Wat we nu ook zien is dat deze positief geteste mensen jong zijn, vooral twintigers en dertigers." 


Waarom Almere er ten opzichte van de andere Flevolandse gemeenten zo uitspringt zegt Boon niet te kunnen verklaren. De testen hebben landelijk 2.588 nieuwe besmettingsgevallen aan het licht gebracht. Dat is bijna twee keer zoveel als vorige week. 


Vorige week liet GGD Flevoland weten dat de capaciteit van de Flevolandse teststraten bijna volledig gebruikt werd. Dagelijks zijn er tussen de 350 en 500 tests beschikbaar in Flevoland, verdeeld over drie teststraten. De laatste paar dagen is het aantal uitgevoerde testen in Flevoland een stuk teruggelopen. Gemiddeld werden er zo'n 220 testen per dag uitgevoerd in de teststraten. 


De afgelopen week kwamen er in Flevoland dus één nieuw sterfgeval door COVID-19 bij. Het dodental komt daarmee op 93 te staan.