D66 Almere wil duidelijkheid over ventilatie in schoolgebouwen

Geschreven door Redactie

D66 Almere heeft vragen gesteld over de ventilatie in gemeentelijk vastgoed zoals scholen. Ventilatie in gebouwen is op dit moment een actueel issue.

Deskundigen stellen dat de ventilatie in scholen onder de maat is. De verbeteringen moeten zo snel mogelijk worden doorgevoerd. Vooral omdat over 2 weken de eerste middelbare scholen weer volledig opengaan en het aantal corona besmettingen oploopt. 


“Er is al veel bekend over corona, maar ook heel veel is nog onduidelijk”, aldus D66 Almere. “Na de schoolvakantie beginnen de scholen weer. De schoolgebouwen vallen onder het gemeentelijke vastgoed, maar scholen zijn zelf verantwoordelijk voor een belangrijk deel van het onderhoud. Een goed binnenklimaat is in iedere situatie van groot belang. Dit zorgt onder andere voor betere prestaties en hoger welbevinden. In de huidige situatie omtrent corona is het van extra groot belang dat scholen goed kunnen ventileren voor de gezondheid van leerlingen, leraren en hun dierbaren die zij thuis weer ontmoeten. D66 vindt het van belang dat de gemeente inventariseert of de ventilatiemogelijkheden goed zijn in het gemeentelijke vastgoed, en dan allereerst in de scholen. Mocht blijken dat er situaties zijn waarin dit niet voldoende gebeurt, moet dit zo snel mogelijk worden verholpen”. De partij heeft schriftelijke vragen gesteld over de ventilatie in onder andere Almeerse schoolgebouwen. 


Het lijkt erop dat het virus zich kan verspreiden via ventilatiesystemen. Bij een corona-uitbraak in een verpleeghuis in Maassluis speelde het moderne ventilatiesysteem waarschijnlijk een rol. Dat blijkt uit een vertrouwelijke RIVM-rapportage. “Het RIVM adviseert ventilatie in scholen, maar deskundigen stellen dat er veel onduidelijkheid is over welke waarden goed genoeg zijn om Covid-19 te bestrijden”. Het ministerie van Onderwijs volgt het advies van het RIVM.

Onze Ambassadeurs