Eerste stap hulp slachtoffers toeslagenaffaire gezet

Geschreven door Redactie

De gemeente Almere is begonnen met het helpen van gezinnen die getroffen zijn door de kinderopvangtoeslagaffaire van de Belastingdienst.

Inmiddels zijn er veertien gesprekken geweest met gedupeerden voor ondersteuning. Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten.

De Belastingdienst heeft tussen 2005 en 2019 duizenden ontvangers van kinderopvangtoeslag onterecht op de lijst van fraudeurs gezet. Daardoor werden de toeslagen stopgezet en moesten veel mensen ook nog de toeslagen van de jaren ervoor terugbetalen. Veel gezinnen kwamen daardoor in grote financiële problemen. Tot nu toe hebben 483 Almeerse gezinnen zich als gedupeerde gemeld bij de Belastingdienst, maar dat aantal kan nog oplopen tot 1295.

De Belastingdienst is alle zaken nu opnieuw aan het bekijken om te beoordelen wie er recht heeft op bijvoorbeeld een compensatieregeling of een persoonlijke betalingsregeling. De overheidsinstantie heeft aan de gemeenten gevraagd om te helpen bij het ondersteunen van de gezinnen tot die tijd. Hiervoor wordt 11 miljoen euro beschikbaar gesteld. Het is nog niet bekend hoeveel geld Almere krijgt.

De gemeente heeft een plan van aanpak opgesteld voor het ondersteunen van de getroffen gezinnen. Daarbij wordt per situatie gekeken of er bijvoorbeeld uitstel van betaling, financiële ondersteuning of begeleiding naar schuldhulpverlening geregeld kan worden. 

Maar vooral het bereiken van de gezinnen is een groot struikelblok. De Belastingdienst mag vanwege de privacywetgeving niet zonder toestemming aan de gemeente doorgeven wie er gedupeerd is.

Onze Ambassadeurs