Eerste hittegolf van dit jaar is een feit: drink goed en blijf in de schaduw
De eerste hittegolf in Nederland van dit jaar is officieel een feit.
Zondagochtend was het in De Bilt bij het KNMI al boven de 25 graden.
Volgens Omroep Flevoland-weerman Robert de Vries is ook zondag een erg warme dag. "Het kan wel 33 graden worden." Het advies is dan ook om goed te blijven drinken en uit de zon te blijven.
Volgens het KNMI houdt de warmte ook de komende dagen nog aan, in ieder geval tot donderdag. Het instituut roept dan ook op om extra zorg en aandacht te besteden aan kwetsbare mensen in de omgeving. Het KNMI heeft code geel af gegeven voor Flevoland vanwege het warme weer. Deze duurt nog tot dinsdagochtend 08.00 uur. Bekijk hier het actuele weer in Flevoland.
'Ga met de fiets naar het strand'
Flevowegen roept met deze warmte op om bedachtzaam naar het strand te gaan. Het kan al snel druk worden, "dus kom vooral met de fiets", aldus Flevowegen op Twitter. Mensen die toch met de auto richting Flevolandse stranden gaan, moeten rekening houden met drukte en dat parkeren lang kan duren.
Tips tegen de hitte
- Het Rode Kruis geeft een aantal tips tegen de hitte.
- Drink veel: ook als je geen dorst hebt, moet je veel drinken. Bij voorkeur water, minimaal twee liter per dag. Matig het gebruik van alcohol.
- Kleed je luchtig: kies voor luchtige kleding in lichte kleuren, gemaakt van materiaal dat goed ademt. Bijvoorbeeld katoen en linnen.
- Vermijd inspanning: als je graag wilt sporten, doe dit dan niet tijdens de warmste uren van de dag. Wacht tot het ’s avonds laat wat afgekoeld is of trek ’s morgens al heel vroeg je hardloopschoenen aan.
- Doe vroeg boodschappen: zorg dat je boodschappen in huis hebt, zodat je niet op het heetste moment van de dag de deur uit moet.
- Check je medicatie: sommige medicijnen beïnvloeden je lichaamstemperatuur. Controleer de bijsluiter en overleg met je huisarts of apotheek of je voor jouw medicatie specifieke voorzorgsmaatregelen bij hitte moet treffen.
- Verkoel jezelf: bijvoorbeeld door je polsen te koelen onder een stromende kraan, en door een ventilator neer te zetten. Gebruik in tijden van corona alleen een ventilator binnen als je met personen uit je eigen huishouden bent.
- Ga beschermd naar buiten: moet je toch de zon in? Smeer je dan elke twee uur in en bescherm je gezicht met een zonnebril of hoedje. Zoek zoveel mogelijk de schaduw op als je buiten bent.