Steeds meer gemeenten voeren woonplicht in voor eigenaar nieuwbouwwoningen

Geschreven door Redactie

Steeds meer gemeenten voeren een zogeheten zelfbewoningsplicht in

De koper wordt hiermee verplicht zelf het huis te gaan bewonen

Het is niet langer toegestaan de woning te verhuren. Dat blijkt uit een inventarisatie van Het Financieele Dagblad.

De maatregel moet voorkomen dat beleggers nieuwbouwwoningen opkopen en deze doorverhuren aan starters. Deze constructie drijft de prijzen op van het toch al schaarse woningaanbod.


De Vereniging Eigen Huis vindt de zelfbewoningsplicht een goed idee. "Als je de verdeling van dat soort woningen vrij laat, komen ze al gauw terecht bij mensen die helemaal niet de intentie hebben om er te gaan wonen", zegt Hans André de la Porte van de vereniging. "Dan praat je over een probleem dat alleen maar groter wordt, want voor iets dat schaars is wordt een hoge prijs betaald - en die woningen komen dan alleen in handen van mensen die het kunnen betalen."


Op dit moment hebben achttien gemeenten de woonplicht voor nieuwbouw ingevoerd, variërend van grote steden als Amsterdam, Utrecht en Zwolle tot kleinere gemeenten als Bernheze, Nieuwkoop en Bergeijk. In andere gemeenten werken wethouders aan invoering van de maatregel of zijn in gemeenteraden moties aangenomen om de verplichting in te voeren.

Op dit moment is in Nederland een tekort van 331.000 woningen, 4,2 procent van de woningvoorraad. Het doel is om dit tekort terug te dringen naar 2 procent in 2035. Het afgelopen jaar zijn er 71.500 nieuwbouwwoningen gebouwd. Dat aantal daalt dit jaar naar verwachting tot 55.000 en in 2021 tot 50.000.