Pratende pinautomaten helpen blinden en slechtzienden

Geschreven door Redactie

"Plaats uw pas met de magneetstrip omlaag en de chip omhoog en vooraan." Een robotstem afkomstig uit de nieuwste pinautomaten van Geldmaat geeft instructies aan mensen met een visuele beperking.

Zij kunnen nu op 860 plekken volledig zelfstandig geld opnemen. 


De afgelopen tijd is geëxperimenteerd met sprekende automaten. Ze zijn te herkennen aan het gaatje rechtsonder het scherm, waar gebruikers een oor- of koptelefoon op kunnen aansluiten. Ook voor analfabeten zijn de automaten een uitkomst. 


Ook heeft het apparaat een goed contrasterend scherm, zegt Mirjam Boers van de Oogvereniging, de patiëntenvereniging voor mensen met een oogaandoening. Zij hielp mee met de ontwikkeling van de sprekende automaten.

In Nederland zijn er zo'n 300 tot 350 duizend mensen met een visuele beperking. "Zij hebben niet allemaal evenveel moeite met het opnemen van geld", zegt Boers. Het contrasterende scherm is bijvoorbeeld fijn voor mensen die net even minder zien. "Dat zijn er best veel in Nederland, onder wie veel ouderen. Ook geeft het apparaat aan waar wat zit. Een knipperend groen lampje laat zien waar de paslezer is", zegt de robotstem dan. 



Onze Ambassadeurs