Remy Bonjasky over racisme: "Je mag toch een keer boos worden?"

Geschreven door Redactie

"Je krijgt klappen in de ring voor Nederland en als je dan thuis komt hoor ik: Rot op naar je eigen land! Dat is pijnlijk."

Dat zegt voormalig kickbokser Remy Bonjasky uit Almere

De kickbokser is drievoudig winnaar van het vechtsportevenement K-1 World Grand Prix Final, waarin hij Nederland vertegenwoordigde. Hij  doet de uitspraken in het televisieprogramma 'De Racismekaart'. Omroep Flevoland zendt vanaf maandag dit programma uit. Daarin gaan Almeerders Tanja Jess en Mo Hersi op zoek naar verborgen racisme in Flevoland. Ze interviewen daarover bekende Flevolanders en mensen op straat.

Bonjasky werd geboren in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo en verhuisde op zijn vijfde naar Nederland. Als kind ervaart hij hoe het is om gediscrimineerd te worden. Rondom het sinterklaasfeest werd de toen 10-jarige jongen uitgescholden voor Zwarte Piet. Ook aan het jeugdvoetbal heeft Bonjasky pijnlijke herinneringen; door de ouders van de tegenstander werd hij geregeld uitgescholden voor aap. 


Naarmate de kickbokslegende ouder wordt, spreekt hij zich steeds vaker over racisme uit. Dat heeft deels te maken met de status en het succes dat hij heeft. "Ik voel me wat veiliger. Ik heb bijvoorbeeld niet een baan waar ik constant van negen tot vijf uur moet zitten. Had ik dat wel en me dan uitgesproken, dan was ik gewoon weggestuurd." Bonjasky runt inmiddels tien jaar zijn eigen sportschool in Almere. 


Onze Ambassadeurs