Voormalig gastouderbureau wil dwangsommaatregel van tafel

Geschreven door Redactie

De bestuurders van het opgeheven gastouderbureau Gastvrij in Almere zijn het nog steeds oneens met een opgelegde dwangsom-maatregel van de gemeente. Die werd genomen om een aantal overtredingen ongedaan te maken.

Het gastouderbureau legde de kwestie dinsdag aan de rechter voor. 


De gemeente Almere greep begin vorig jaar in nadat de GGD diverse overtredingen had geconstateerd. Zo zouden onder meer in de gebruikte risico-inventarisatieformulieren specifieke afspraken of preventieve maatregelen voor de opvanglocaties bij gastouders in Almere niet goed beschreven zijn. Het gastouderbureau kreeg enkele weken de tijd om de zaken op orde te brengen, anders moest het een dwangsom van 10.000 euro per overtreding betalen. 


Hoewel het gastouderbureau in deze kwestie geen dwangsommen hoefde te betalen en het inmiddels niet meer bestaat, handhaafde het bureau toch haar beroep tegen de opgelegde maatregel. Het inspectierapport zou niet deugen. Formulieren en werkwijzen die jarenlang door de beugel konden, waren plotseling niet goed genoeg meer, zonder dat er sprake was geweest van wet- of regelwijziging. 


De rechter doet binnen zes weken uitspraak, maar ze waarschuwde het gastouderbureau wel dat het nog maar de vraag is of ze aan een inhoudelijke beoordeling van de zaak toekomt. Ze moet eerst beoordelen of het gastouderbureau nog een belang heeft nu het bedrijf niet meer actief is en er ook geen dwangsommen zijn verbeurd.

Onze Ambassadeurs