Uitzendkracht sluisde tienduizenden euro’s weg uit stadhuis Almere

Geschreven door Redactie

De gemeente Almere wil ruim 42.000 euro terugzien van vijf mensen die onterecht loonkostensubsidies ontvingen in 2011 en 2012. Een van hen werkte als uitzendkracht op het stadhuis en regelde daar dat de tienduizenden euro’s stiekem werden overgemaakt.

Dat bleek woensdag voor de rechtbank in Lelystad. 


De zaak tegen deze vrouw uit Bussum werd overigens aangehouden tot 4 december, net als die van een man uit Almere. Een medeverdachte uit Ter Apel - die wordt gezien als het brein achter de oplichting - stuurde alleen zijn advocaat naar de rechtbank. Van een verdachte uit Leuven werd helemaal niets vernomen. En dus verscheen alleen een vrouw uit Almere ter zitting. 


Zij bekende tegenover de rechters dat ze inderdaad bijna 20.000 euro op haar rekening gestort had gekregen. Ze dacht dat een soort starterssubsidie was voor de loungetent, die ze met haar toenmalige vriend wilde openen in het Almeerse stadshart. 


Haar vriend legde contact met de uitzendkracht bij de gemeente. De vrouw kwam bij hen thuis om de boel door te spreken en tijdens een vakantie in Suriname was ze opeens 20.000 euro rijker. Ze had geen idee dat dat niet in de haak was. 


"Ik was depressief in die tijd en slikte daar medicijnen voor. Mijn ex was heel dwingend en ik kon daar geen weerstand tegen bieden." Die ex vertelde eerder bij de politie dat hij juist nergens van wist. 


Hoe dan ook, het geld werd niet gebruikt voor de loungetent. Het werd verdeeld over enkele verdachten, stelt de officier van justitie. Voor nog een bedrijf werd volgens de officier op dezelfde manier ten onrechte loonkostensubsidie aangevraagd voor ruim 42.000 euro. Ook daar was de uitzendkracht weer bij betrokken, net als de hoofdverdachte uit Ter Apel. 


Een kwalijke zaak, vindt de officier. "Het gaat hier om gemeenschapsgeld, daar mag je geen misbruik van maken. Ze eiste tegen de Almeerse en de man uit Leuven honderd uur werkstraf voorwaardelijk met een proeftijd van een jaar. De hoofdverdachte zou 150 uur werkstraf voorwaardelijk opgelegd moeten krijgen. 


Onvoorwaardelijke straffen vond ze niet meer op zijn plek omdat de zaak al lang geleden speelde. De drie moeten van haar samen ook de schade vergoeden bij de gemeente Almere. De uitspraak in deze zaak is over twee weken. 







Onze Ambassadeurs