Aantal aanvragen Woonlastenfonds stijgt al jaren

Geschreven door Redactie

De gemeente Almere verwacht dat er dit jaar zo'n 2800 minima gebruik gaan maken van het Woonlastenfonds.

Het aantal aanvragen bij het fonds stijgt al jaren.

Het Woonlastenfonds is bedoeld voor minima die eigenlijk in een te dure huurwoning zitten. 


Omdat het Rijk de bewoners wil dwingen om naar een goedkopere huurwoning te verhuizen, worden zij gekort op hun huurtoeslag. Maar verhuizen naar zo'n goedkopere woning in Almere is lastig, vanwege het krappe aanbod. Daarom staat de gemeente Almere hen al sinds 1997 financieel bij, zodat de minima niet in de financiële problemen komen.

Elk jaar werkt de gemeente Almere met een vast budget voor het Woonlastenfonds: 641.000 euro. Wat de minima ontvangen uit het fonds hangt af van het aantal aanvragen. Dus hoe meer mensen gebruik willen maken, hoe lager de financiële bijdrage wordt. Dit jaar kunnen minima waarschijnlijk maximaal 230,40 per jaar ontvangen als financiële compensatie.


Het stadsbestuur wil het Woonlastenfonds in de toekomst overbodig maken. Daarvoor zijn wel fors meer betaalbare huurwoningen nodig. Volgens de gemeente komen die er de komende jaren ook, maar niet genoeg om de grote wachtlijst weg te werken. Daarom wil de gemeente binnenkort de Huisvestingsverordening aanpassen en er op die manier voor zorgen dat de goedkope huurwoningen niet toegewezen kunnen worden aan huurders die te veel verdienen. 


De Verordening Woonlastenfonds wordt jaarlijks door de gemeenteraad vastgesteld. 

Onze Ambassadeurs