Cultuurhuis moet Baltimoreplein aantrekkelijke plek maken

Geschreven door Redactie

De gemeente Almere wil 2,6 miljoen euro uit het Fonds Verstedelijking Almere gebruiken om een Cultuurhuis te realiseren aan het Baltimoreplein in Buiten. Met het geld wil de gemeente ruim 500 vierkante meter leegstaande horecaruimte in gebouw ExtraVert aankopen.

Vervolgens zal met een aanjaagbudget en een kwartiermaker een culturele invulling gegeven worden aan het pand. Binnenkort praat de gemeenteraad over het voorstel.

Het gebouw ExtraVert was ooit bij de ontwikkeling al bedoeld als cultuurhuis, maar dat kwam door de financiële crisis destijds niet van de grond. In het gebouw zit nu de nieuwe bibliotheek Buiten, een dansschool en het Erfgoedhuis gehuisvest. Deze zullen worden uitgebreid en ingepast in het nieuwe concept, want het gebouw functioneert nu niet optimaal, stelt de gemeente: "Het is een gesloten blok, voorzieningen zijn moeilijk te bereiken, het heeft een rommelige uitstraling en de plint staat leeg."

Door op de begane grond de leegstaande horecapanden aan te kopen en door een verbouwing moet het gebouw ExtraVert een aantrekkelijk cultuur- en ontmoetingshuis voor de inwoners van Almere Buiten worden en het Baltimoreplein tot een succes maken. "ZZP’ers vinden hier een werkplek waar ze een goede cappuccino kunnen bestellen en afspreken met collega’s", valt te lezen in het visiedocument. "Het café is een plek waar je afspreekt met je buurtgenoten, een kop koffie drinkt met een vriend of vriendin die jou opzoekt."

Wisselende reacties

In een eerste korte peiling op straat wordt wisselend gereageerd op de plannen van de Gemeente. "2,6 miljoen, waarom zoveel geld?", vraagt een jonge vrouw zich af. "Ik zou er niet naartoe gaan". Maar twee jonge ouders zien de plannen wel zitten. "Met mijn zoontje zou ik er wel naar toe gaan", denkt de moeder. "Het is ook belangrijk dat jongeren een plek hebben om naartoe te gaan", valt de vader bij.

De plannen sluiten aan bij het streven om een aantrekkelijk centrum in Almere Buiten te realiseren waarin de focus minder komt te liggen op kopen en meer op verblijven, beleven en ontmoeten. "Het is de plek waar ruimte gehuurd wordt voor een buurtbijeenkomst, verenigingen samenkomen, waar workshops gegeven worden en waar op zondag zo nu en dan een bandje speelt."

Onze Ambassadeurs