Beroemdste chimpansee van Almere overleden: 'Antoine was een groot kind'

Geschreven door Redactie

Een van de eerste apen die naar Stichting AAP in Almere kwam is overleden. Chimpansee Antoine werd 43 jaar. Hij zorgde in 1998 voor de nodige ophef toen hij korte tijd ontsnapte en genoot van de Almeerse buitenlucht.

Oud-Omroep Flevoland cameraman Ludo de Rooij weet nog goed hoe hij oog in oog kwam te staan met de chimpansee. "Ik zat in mijn auto en heb toen gelijk de camera gepakt. Op een gegeven moment kwam hij op me af. Toen kreeg ik wel een echte adrenalinekick."

Ook fotograaf Bob Friedländer uit Almere kwam gelijk naar Stichting AAP toen hij hoorde dat er een chimpansee ontsnapt was. "Eerst kreeg ik nog een bekeuring van de politie, waardoor Ludo de chimpansee wel kon filmen. Ik baalde flink, maar even later kreeg ik hem wel in mijn vizier. Met de foto die ik heb gemaakt heb ik nog de voorpagina van De Telegraaf gehaald."

Uiteindelijk werd Antoine gepakt toen de politie en medewerkers van Stichting AAP met auto's gingen rondrijden. Het dier werd met een pijl verdoofd en kwam zelf naar de auto's toe. "Hij kwam zich toen overgeven", legt directeur David van Gennep van Stichting AAP uit. "De politieagent schrok echter flink, en wilde Antoine neerschieten. 'Niet doen', zei ik. Hij heeft een angstgrijns. Toen kon ik hem geruststellen en uiteindelijk konden wij hem op een brancard leggen.''

Antoine leefde voordat hij bij Stichting AAP kwam in een kelder in een groot landhuis in Wallonië. Daardoor liep hij een posttraumatische stressstoornis op en was de chimpansee in Almere vaak lastig en onhandelbaar. Van Gennep: "Hij was een groot onhandelbaar kind. Als je de boeken van Dik Trom kent, zeg je: 'het is een bijzonder kind'. En dat is Antoine."

Antoine ging jaren geleden naar de Spaanse vestiging van de stichting. Hij werd twee jaar geleden weer teruggehaald naar Almere toen bleek dat Antoine stenen at. "De laatste tijd ging het fysiek veel minder met hem. Zijn hart begaf het, zijn hele conditie ging flink achteruit. Uiteindelijk hebben we hem laten inslapen. Het ging gewoon niet meer", aldus van Gennep.

Onze Ambassadeurs