Microplastics in water geen bedreiging voor gezondheid mens, wel voor waterleven

Geschreven door Redactie

Op basis van een donderdag verschenen rapport meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat microplastics in drinkwater geen bedreiging vormen voor de volksgezondheid. Er is toch volgens het VN-agentschap meer onderzoek nodig om consumenten gerust te kunnen stellen.

Het is de allereerste keer dat onderzoek is gedaan naar de effecten van microplastics in drinkwater op de volksgezondheid. Microplastics zijn kleine deeltjes plastic met een omvang van 0,05 en 5 millimeter. Overal in het milieu zit dit plastic, zowel in kraanwater als gebotteld water.

De deeltjes plastic komen voornamelijk via de afvoer en het afvalwater binnen in het proces van het drinkwater. Er zijn aanwijzingen dat dankzij het bottelingsproces of verpakkingen microplastics in flessen terechtkomen. Waterzuiverinstallaties kunnen uit het water ongeveer 90 proces van het microplastic verwijderen.

Het plastic is wel risicovol voor waterleven, liet Bart Koelmans, hoogleraar water- en sedimentkwaliteit aan Wageningen University & Research aan NU.nl weten. Uit eerder onderzoek is zo gebleken dat grote hoeveelheden microplastics een negatief effect op sommige waterorganismen kunnen hebben.




Onze Ambassadeurs