Wietlucht A27 komt van groot hennepveld

Geschreven door Redactie

Veel mensen die op de A27 bij de Stichtse Brug rijden, ruiken daar een sterkte wietlucht. Die lucht blijkt te komen van een groot hennepveld met duizenden planten. Het veld van 30 hectare ligt aan de Goudplevierweg in Almere en is van teler Frank Franzen uit Zuid-Holland.


De hennepplanten zijn niet bedoeld voor coffeeshops, maar worden geteeld voor de vezels. Ze verspreiden wel de bekende wietgeur, maar er zit geen THC in de planten. Dat is de werkzame stof in cannabis waar je high van wordt. Het heeft volgens Franzen dan ook geen zin om zijn planten te roken, je wordt er hooguit misselijk van. 


Vezels voor spaanplaat 

De hennepplanten en -bladeren worden voor heel andere dingen gebruikt. Franzen wil er samen met andere restproducten spaanplaat van maken. Voor dit bouwmateriaal worden nu nog bomen gekapt en dat moet volgens de teler duurzamer kunnen.


In opkomst 

Op kleine schaal is al getest met de vezelhennep. Het hennepveld in Flevoland is bedoeld voor de volgende fase in deze pilot. In totaal staat er zo'n 2500 hectare van de plant in Nederland. In Duitsland en Frankrijk loopt dat al naar de 10.000 hectare. Franzen heeft ervoor gekozen om de vezelhennep in Almere te planten, omdat Flevoland volgens hem open staat voor innovatieve ideeën en daarom de perfecte plek is.


Omwonenden 

Omwonenden reageren wisselend op het hennepveld. Sommigen hebben last van de wietlucht als ze in de tuin zitten, anderen zeggen het bijna nooit te ruiken. Over twee weken wordt de hennep gerooid en volgend jaar worden er op het veld weer gewoon aardappelen of uien geplant.

Onze Ambassadeurs