Jeugdgezondheidszorg Almere wil minder hulpverleners bij de cliënt aan tafel
Jeugdgezondheidszorg Almere begint in Haven en Poort een proef met een nieuwe aanpak voor gezinnen met problemen. Verschillende hulpverleners werken daarbij samen om met het gezin een oplossing te vinden. Jeugdgezondheidszorg Almere is een samenwerking van de GGD Flevoland en Zorggroep Almere.
Directeur Jan Herweijer van Jeugdgezondheidszorg Almere geeft in Het Gesprek aan dat jeugdhulp lang niet altijd het antwoord is. "Soms moet je juist inzetten op het aanpakken van schulden, zodat ouders weer de rust en ruimte krijgen om zich met het opvoeden van de kinderen bezig te houden."
Leraren maken zich zorgen
Haven is van Almere de wijk met de meeste jeugdhulpvragen. In Poort zijn dat er minder, maar daar geven veel leraren aan dat ze zich zorgen maken over kinderen in de klas. Het gaat om een proef van een jaar. Dan moet duidelijk zijn dat de proef ook tot bezuinigingen leidt.
Het aantal kinderen in Nederland dat jeugdhulp nodig heeft is de afgelopen twintig jaar fors gestegen. Van 1 op de 27 naar 1 op de 8 kinderen. Daar is niet één simpele verklaring voor, geeft Herweijer aan. "Er spelen meerdere dingen. Zo is de prestatiedruk in de maatschappij toegenomen. We hebben heel hoge verwachtingen van onze kinderen. Als daar even niet aan voldaan wordt, dan moet daar een verklaring en een oplossing voor gevonden worden. De tendens is om daar allerlei experts voor in te schakelen. Daarnaast wordt gedrag dat gewoon bij bepaalde levensfases van een kind hoort, vaker als abnormaal beschouwd. Het normale wordt dan als een probleem gezien."
Peuterpuberteit
Herweijer vindt het belangrijk dat twijfels over de opvoeding normaler worden. "Ouders zijn natuurlijk als eerste verantwoordelijk voor de opvoeding, maar niet iedereen is daar een natuurtalent in. En opvoeden is soms heel lastig. De (peuter)puberteit is niet altijd makkelijk. Maar we moeten voorkomen dat heel normale vraagstukken zo uit de hand lopen dat het een ingewikkelde jeugdhulpvraag wordt."