Daalt de bodem bij jou in de buurt? Bekijk het hier

Geschreven door Redactie

Op diverse plekken in de provincie hebben we te maken met bodemdaling. Dat heeft te maken met vooral de grond onder onze provincie. In dit artikel lees je hoe het zit met bodemdaling bij jou in de buurt.

De gegevens zijn afkomstig van het Nederlands Centrum voor Geodesie en Geo-Informatica (NCG). Met meetgegevens vanuit de ruimte wordt bodemdaling in kaart gebracht.

Radarsatellieten zenden signalen naar het aardoppervlak en de reflecties worden gebruikt om bodembeweging uit af te leiden. Vervolgens wordt met GPS en zwaartekrachtsgegevens de gegevensmeting versterkt. Via de bodemdalingskaart 2.0 zijn duizenden puntjes te zien in Flevoland. Deze geven aan in hoeverre de bodem is gedaald.

Hoe roder de kleur, hoe meer de bodem is gedaald. In deze kaarten gaat dat tot een daling van 5 millimeter per jaar. De gegevens laten zien in hoeverre de grond is gedaald tussen januari 2015 en oktober 2019. Hieronder een overzichtslijstje. Benieuwd waarom de bodem daalt? Lees dan ook ons artikel over bodemdaling in Flevoland.

In Almere is de bodemdaling het meest zichtbaar. Opvallende dalingen zijn te zien in Almere Poort, Nobelhorst Muziekwijk, de Regenboogbuurt en de A6. Ook zijn er grote delen waar geen daling is. Dit is vooral te zien in Centrum, Stedenwijk, Muziekwijk en Literatuurwijk. 


Onze krant nog niet ontvangen?