Spectaculair meteoriet vloog heel laag over Nederland

Geschreven door Redactie

Een meteoriet is gisterochtend voor 6 uur over Nederland gevlogen. Volgens ESA, de Europese ruimtevaartorganisatie, had het stuk ruimtesteen een hoogte van 91 kilometer.

Het gebeurt niet vaak dat een meteoriet doorvliegt en niet opbrandt in de atmosfeer van de aarde, maar toch is dat in dit geval gebeurd.

De meteoriet vloog van oost naar west over het noorden van het land. Asteroïde-fanaat Marco Langbroek reconstrueerde de loop van de meteoriet. Het komt maar een paar keer per jaar voor dat een meteoriet zo duidelijk wordt vastgelegd, zegt ESA. De ruimtesteen vloog kennelijk niet laag genoeg door de atmosfeer om op te branden.

Het ruimteobject werd vastgelegd door camera's van het Global Meteor Network. Dat heeft een aantal camera's, verspreid over de wereld, om het publiek een beeld te kunnen geven van de bewegingen van meteorieten rond de aarde.