Statistieken op de hand van Almere City FC tegen Helmond Sport

Geschreven door Redactie

Vrijdagavond wacht alweer het vijfde competitieduel in de Keuken Kampioen Divisie voor Almere City FC. Het was de vraag hoe goed City uit de lange coronastop zou komen, maar het antwoord daarop lijkt inmiddels gegeven.

Op dit moment bezet de ploeg van Ole Tobiasen namelijk met een ongeslagen status de tweede plek in de competitie en is het hongerig naar meer.

De tegenstander die vanavond aantreedt in het Yanmar Stadion lijkt een uitgelezen kans te bieden de ongeslagen reeks te verlengen. Het gaat om Helmond Sport, dat in haar eerste vier wedstrijden slechts evenzoveel punten haalde. Op de eerste speeldag won de ploeg van trainer Wil Boessen nipt met 2-1 van TOP Oss en tegen FC Eindhoven werd twee weken later een punt gepakt. Van NAC en FC Volendam werd, overigens niet vreselijk ruim, verloren.

Niet per se resultaten om als City-supporter angstig van te worden. Dat geldt eveneens voor de resultaten die de Almeerders de afgelopen jaren wisten te weerleggen tegen de Brabanders. Waar de balans over alle wedstrijden met vijftien overwinningen voor beide teams en vier gelijke spelen perfect gelijk is, is de laatste verliespot tegen Helmond Sport lang geleden.

We moeten daarvoor terug naar de play-offs aan het einde van seizoen 2016-2017. Toen troffen beide teams elkaar in de eerste ronde. In Helmond won de thuisploeg met 4-2 en ook in Almere wonnen de Helmonders, met 0-2. De laatste nederlaag in de reguliere competitie tegen deze tegenstander is zelfs nog langer geleden. Vijf en een half jaar geleden wonnen de Helmonders in eigen huis met 1-0.

Ook vorig seizoen werd dus niet verloren van Helmond Sport, al was dat in Brabant op het nippertje. Bram van Vlerken kreeg destijds namelijk al na 19 minuten de rode kaart getoond. Niek Vossebelt zette City daarna uit een strafschop nog wel op voorsprong, waarna de einduitslag door de Helmonders op 1-1 werd bepaald. Het duel in Almere verliep wat minder moeizaam en werd met 2-0 gewonnen dankzij twee goals van Thomas Verheydt.

Lang, lang geleden, in de krochten van het FC Omniworld-tijdperk, ontstond er een kortstondige KNVB Bekervete tussen beide clubs. Twee jaar op rij trof Omniworld de Helmonders in de tweede ronde van het bekertoernooi en twee keer werd de wedstrijd pas na minstens een verlenging beslist.

In 2008 trokken de Almeerders aan het langste eind na strafschoppen. Doelpunten van Sander Duits en Jamal Dibi in de reguliere speeltijd hadden de eindstand op 2-2 bepaald waarna diezelfde Duits de beslissende penalty wist te benutten. Een jaar later gingen de beide clubs met 1-1 verlengen dankzij een Almeerse treffer van Donny Rijink, waarna het Helmond Sport lukte in extremis twee keer te scoren en na verlenging door te bekeren.

Overigens lijkt enige spanning sindsdien haast gegarandeerd in duels tussen de beide teams. In de 34 wedstrijden die Almere City FC al tegen Helmond Sport speelde lukte het slechts tweemaal één van de teams om met drie doelpunten verschil of meer te winnen. Dat was overigens wel twee keer City: de uitslagen 3-0 en 4-0 behoren toe aan de Almeerse geschiedenisboeken.



Onze Ambassadeurs