Veiligheidsniveau vrijdag waarschijnlijk 'zorgelijk'

Geschreven door Redactie

Vrijdagmiddag wordt rond half vier duidelijk of Flevoland vanwege de recente opleving van het coronavirus het risiconiveau 'zorgelijk' krijgt. Dat verwacht de Veiligheidsregio Flevoland. Op dat moment vindt namelijk een persmoment van premier Rutte plaats. In dit artikel een overzicht met wat we tot nu toe weten.

Tot nu toe is het risiconiveau in de Veiligheidsregio Flevoland 'waakzaam'. Daarvan zegt de overheid dat de situatie nu nog beheersbaar is. Maar de besmettingen in Flevoland lopen de afgelopen weken hard op. In de provincie is wel een tweedeling te zien. Vooral in Almere, Lelystad en Zeewolde groeit het aantal geconstateerde besmettingen hard. Dronten en Noordoostpolder zien een iets minder snelle stijging. Op Urk heeft corona nauwelijks voet aan de grond op dit moment. Eerder deze week liet de GGD Flevoland aan Omroep Flevoland weten dat de bron- en contactonderzoeken in onze provincie nog uitgevoerd kunnen worden, maar dat de GGD wel langzaam tegen de grenzen van haar kunnen aanloopt.

De overheid en het RIVM tonen op het corona-dashboard de ontwikkeling van het coronavirus op landelijk, regionaal en gemeentelijk niveau. Daar is te zien hoeveel besmettingen er de afgelopen dagen en weken bij zijn gekomen. Ook hanteert het ministerie van VWS een signaalwaarde. De alarmbellen voor een regio gaan af als er dagelijks meer dan 7 positief geteste mensen per 100.000 inwoners zijn. Gemiddeld genomen zit Flevoland daar nu al een week ruim boven.

Wat houdt risiconiveau zorgelijk in?

"De situatie ontwikkelt zich negatief. Het aantal nieuwe besmettingen neemt toe. Maatwerk is nodig om kwetsbaren groepen te beschermen. Als de situatie voortduurt, wordt het bron- en contactonderzoek ineffectief. Maatregelen worden onvoldoende nageleefd. De druk op de regionale zorgcapaciteit neemt toe. De bestaande aanpak moet met aanvullende maatregelen worden versterkt om de verspreiding van het virus weer onder controle te krijgen en terug te keren naar een beheersbare situatie." (Bron)

Weerwind waarschuwt

Burgemeester Franc Weerwind van Almere, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio, zag zich al genoodzaakt om eerder deze week een waarschuwing te geven: "Houdt u zich alstublieft aan de maatregelen. U ziet dat de besmettingen op veel plaatsen in Nederland oplopen, zo ook in Flevoland. Het is daarom nog steeds belangrijk dat iedereen zich blijft houden aan de 1,5 meter afstand, drukke plekken vermijdt en regelmatig de handen wast." Weerwind vervolgt met: "Ik weet dat ik veel van u vraag en dat het coronavirus al een lange tijd impact heeft op ons allemaal. Op ons doen en laten. Zonder vaccin zijn de maatregelen de enige manier om het coronavirus te bestrijden. Laten we blijven zorgen voor elkaar en natuurlijk ook voor onszelf."

Onze Ambassadeurs