Slechte kwaliteit water gooi en eemneer

Geschreven door Redactie

Het Gooi- en Eemmeer staat er niet goed voor. De economische consequenties voor de gemeenten langs het Gooi- en Eemmeer, waaronder Almere, zijn niet te onderschatten als er niet meer ingegrepen kan worden in de plantengroei en de doorvaarbaarheid.

Dat blijkt uit een analyse die is uitgevoerd in opdracht van Gastvrije Randmeren. De uitkomsten van deze analyse laten zien dat het Gooi- en Eemmeer er niet zo goed voor staan. De gemeenten zijn ook erg verrast met de uitkomst van de analyse en willen meer helderheid over de impact.

Het heldere water en de uitbundige plantengroei leken te wijzen op een goede waterkwaliteit. In tegenstelling tot die verwachting zijn het Gooi- en Eemmeer kwetsbaar voor omslag. De mosselstand blijkt ingestort. Dit geeft een dreiging van troebel water en algengroei en dat is ongewenst, zo is bekend vanuit het verleden. De watersysteemanalyse geeft een indicatie van de draagkracht van het watersysteem van de zuidelijke Randmeren. Het blijkt dat monitoring en analyse noodzakelijk zijn om goed grip te houden op de waterkwaliteit.

Al jaren trekken Rijkswaterstaat, Waterschappen en de gebiedscoöperatie samen op in vraagstukken die de Randmeren raken. Na de onverwachte uitkomst van de watersysteemanalyse hebben de partners afgesproken als eerste stap de ruimte in kaart te brengen die er nog wel is voor ingrepen zoals maaien, verdiepen en pilots. 

Onze Ambassadeurs