Roda JC, voor altijd een historische tegenstander

Geschreven door Redactie

Zaterdagavond wacht wedstrijd nummer zes in de Keuken Kampioen Divisie. Om de aansluiting met koploper NAC Breda te behouden moet er na het afgelaste uitduel bij FC Den Bosch in ieder geval thuis worden gewonnen van Roda JC.

De cijfers die Almere City FC kan overleggen tegen Roda JC zijn in ieder geval verrassend positief. In de acht wedstrijden die City speelde tegen de club uit Kerkrade, die lange tijd in de Eredivisie voetbalde, werd er vier keer gewonnen. De Limburgers wonnen tweemaal, de twee andere keren bleef het bij een gelijkspel.


Ook afgelopen seizoen wist City te winnen van Roda JC. In het eigen Yanmar Stadion werd het 2-0 door een mooie vrije trap van Youri Loen en een goal van Nick Venema. In Kerkrade kwam de ploeg van toenmalig hoofdtrainer Robert Molenaar eerder in het seizoen niet verder dan 1-1. Eveneens een vrije trap van Youri Loen zorgde in Zuid-Limburg voor de enige Almeerse goal.


Het meest memorabele treffen tussen de beide clubs vond echter ongetwijfeld plaats in de play-offs om promotie naar de Eredivisie in 2018. Met een eindklassering op de negende plaats in de Eerste Divisie plaatste Almere City FC zich voor die play-offs en daarin trof het, na in de eerste ronde af te hebben gerekend met MVV Maastricht, de toen nog Eredivisionisten uit Limburg.


In het eerste duel van het tweeluik hield de ploeg van Jack de Gier in het Yanmar Stadion het uitstekend op 0-0, om in Kerkrade op jacht te kunnen gaan naar een stunt. En die kwam er. Silvester van der Water opende namens de uitploeg na een halfuur de score en gaf de Limburgers daarmee de opdracht om twee keer doel te treffen. Dani Schahin wist dat in ieder geval één keer te doen en bracht daarmee vlak na rust de spanning terug in de wedstrijd.


Die spanning bleef heel lang, tót drie minuten voor het einde. Tom Overtoom wurmt zich fantastisch door de gehele verdediging van Roda JC en geeft de bal voor op Faris Hammouti. Die schiet de bal feilloos binnen en daarmee veroordeelt Almere City FC voor het eerst in de clubhistorie een Eredivisieploeg tot degradatie. In de finale werd uiteindelijk over twee wedstrijden nipt verloren, maar Roda JC zal voor altijd herinneren aan een gedenkwaardige playoff-campagne, de meest memorabele tot nu toe.


Naast nostalgische gevoelens zal de wedstrijd van zaterdagavond ook een weerzien zijn met oude bekenden. In het geel-zwarte shirt vinden we namelijk drie oud-spelers van Almere City FC. Op de linksbackpositie zal hoogstwaarschijnlijk Amir Absalem aan de wedstrijd beginnen. Hij werd vorig seizoen enige tijd gehuurd van FC Groningen en kwam zes keer uit voor City.


Ook Niek Vossebelt is onderdeel van de Roda JC-selectie. De ervaren middenvelder speelde in de afgelopen twee seizoenen in Flevoland. In totaal voetbalde Vossebelt 46 wedstrijden in het shirt van Almere City FC en scoorde ook nog eens tien keer. Afgelopen zomer vertrok hij transfervrij naar Zuid-Limburg. Fabian Serrarens is de derde oud-speler van Almere City FC die tegenwoordig het shirt van Roda JC draagt.



Onze Ambassadeurs