Oostvaarderskliniek had tbs'er tijdens proefverlof beter in de gaten moeten houden

Geschreven door Redactie

De Oostvaarderskliniek in Almere heeft het resocialisatietraject van tbs'er Michel B. tijdens zijn proefverlof niet genoeg in de gaten gehouden. Ook had het centrum geen zicht op de mensen met wie hij privé omging. Dat concludeert de Inspectie Justitie en Veiligheid (IJV).

De inspectie heeft onderzoek gedaan naar het traject van deze tbs'er, nadat hij tijdens zijn proefverlof betrokken was bij de moord op een kennis.

B. werd in 2008 veroordeeld tot één jaar celstraf en tbs met dwangverpleging vanwege meerdere zedendelicten. In april 2019 mocht hij op proefverlof. Dat weekend raakte hij betrokken bij de moord op een ex-tbs'er uit Lelystad. Hij werd daarvoor veroordeeld tot 18 jaar cel en tbs met dwangverpleging.

B. zat in zijn laatste tbs-fase en ging met proefverlof. Alleen was er geen geschikte opvangplek voor hem buiten de Oostvaarderskliniek. Toch werd hij overgeplaatst en kwam in omstandigheden terecht die zijn resocialisatietraject geen goed deden. Dat liep uit de hand. Via het dak van de instelling ontsnapte hij en liep het terrein af. Uiteindelijk keerde hij terug en werd meteen teruggeplaatst naar de Oostvaarderskliniek in Almere. Die deed geen melding van het voorval, maar dat had wel gemoeten, schrijft de inspectie.

In het traject ontstond op latere momenten onduidelijkheid tussen onder meer de reclassering en de kliniek over wie wat moest doen of in de gaten moest houden. Dat zorgde ervoor dat de kliniek te weinig risicosignalen in beeld had en daar dus ook niet naar handelde.

De Oostvaarderskliniek had B. scherper in de gaten moeten houden, volgens de Inspectie. Zijn resocialisatie paste niet bij zijn situatie en de mogelijke risico's. Er was geen zicht op zijn sociale netwerk. Ook toen hij na de problemen terugkwam in de Oostvaarderskliniek, werd er niet gecontroleerd wie zijn contacten waren en hoe die zijn gedrag beïnvloedden.

De inspectie raadt de Oostvaarderskliniek onder meer aan om het in kaart brengen van mogelijke risico's aan te passen op het moment dat er geen goede, nieuwe locatie gevonden is voor de plaatsing buiten de kliniek. Ook wordt de Oostvaarderskliniek geadviseerd om werkafspraken met alle betrokken organisaties goed vast te leggen.

De kliniek heeft na het incident zelf al stappen ondernomen om het traject te verbeteren. De IJV en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd houden dit in de gaten.


Onze Ambassadeurs