Dit najaar ook heckrunderen afgeschoten
Staatsbosbeheer gaat dit najaar voor het eerst heckrunderen afschieten in de Oostvaardersplassen. Afschot van de runderen was tot nu toe niet nodig, maar de aantallen zijn sinds 2018 zo gegroeid dat er volgens Staatsbosbeheer nu ingegrepen moet worden.
In het managementplan voor het gebied dat in mei werd gepresenteerd was overigens al aangekondigd dat er naast edelherten mogelijk ook runderen zouden worden afgeschoten. Hoeveel heckrunderen er worden gedood, blijkt na de najaarstelling. Die vindt eind deze maand plaats, aldus boswachter Hans-Erik Kuypers.
In de Oostvaardersplassen is ruimte voor maximaal 1100 grote grazers. Naast 500 edelherten mogen er 300 heckrunderen en 300 konikpaarden rondlopen.
Gebiedsbeheerder Staatsbosbeheer heeft lang niks aan afschot kunnen doen, omdat er nog rechtszaken liepen. Vorige maand bepaalde de Raad van State dat voldoende is aangetoond dat afschot noodzakelijk is, om de flora en fauna in het natuurgebied op peil te houden. En doordat er lang niet geschoten is, lopen er nu van alle soorten grazers te grote groepen rond, zegt Kuypers.
Maandag werd bekend dat Staatsbosbeheer al 150 konikpaarden uit het gebied zou halen. Voor die groep paarden is nergens anders in Europa een plekje gevonden, dus ze worden geslacht. Het vlees van de paarden wordt getest. Geschikt vlees wordt voor consumptie aangeboden.
Vlees van de runderen die afgeschoten worden, gaat naar een destructiebedrijf. Dit vlees mag niet verkocht worden, omdat de heckrunderen in de Oostvaardersplassen niet als vleeskoeien geregistreerd staan. Daarom dragen ze ook geen oormerk.
Staatsbosbeheer heeft in 2018 herten in het gebied afgeschoten. Het vlees van die dieren is destijds als wildpakket verkocht en was erg populair.