Vogelgriep dwingt pluimveehouders tot ophokplicht
Vanaf vrijdag geldt in heel Nederland een ophokplicht voor pluimvee. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de maatregel afgekondigd omdat bij twee kadavers van knobbelzwanen de vogelgriep H5N8 is vastgesteld. Een dode smient wordt nog onderzocht op besmetting.
Met de ophokplicht wil de minister voorkomen dat wilde vogels het virus verspreiden onder bedrijven in Nederland. De gevallen tot nu toe komen uit de omgeving van Kockengen in Utrecht.
Deskundigen vinden dat het risico op besmettingen hoog is. Vrije-uitloop en biologische pluimveebedrijven zijn extra vatbaar voor de vogelgriep.
Volgens het Rijk is het vogelgriepvirus hoogstwaarschijnlijk uit Rusland afkomstig en door trekvogels naar Nederland gebracht. Veel watervogelsoorten leven in groepen in deze tijd van het jaar. Onder deze omstandigheden kan een virus zich relatief gemakkelijk verspreiden.
Bij oprukkende vogelgriep maken de pluimveehouders in Flevoland zich zorgen. In voorgaande jaren moest het pluimvee van meerdere boeren geruimd worden. Bij een bedrijf in Biddinghuizen werden in 2017 zo'n 16.000 eenden geruimd vanwege vogelgriep. Ook in andere jaren leidde de ziekte tot problemen in de regio.