Klok gaat uur achteruit, definitief einde aan zomertijd nog niet in zicht

Geschreven door Redactie

Nu er in Nederland vooral wordt gediscussieerd over de coronacrisis, lijkt het debat over de zomertijd verstomd. En dus zetten we komende nacht zonder veel rumoer de klok weer een uur achteruit. Om 03.00 uur gaat de klok terug naar 02.00 uur en is de zomertijd afgelopen.

We hebben dan weer de standaardtijd, door veel mensen logischerwijs de wintertijd genoemd. Die duurt tot 28 maart, ongeveer vijf maanden. De zomertijd (ingevoerd in 1977) duurt dus twee maanden langer.

Het telkens verzetten van de klok is veel mensen al jaren een doorn in het oog. Sommigen krijgen er slaapproblemen door, anderen vinden het nodeloos ingewikkeld of vergeten steeds of het nou een uur vroeger of later wordt (ezelsbrug; in het vóórjaar gaat de klok vóóruit).

Zo hechten buitensporters aan de zomertijd, omdat ze dan al vanaf april na het avondeten hun 'avondrondje' bij daglicht kunnen doen. Maar onder meer de bouw wijst erop dat het dan hartje winter pas tegen 10.00 uur 's ochtends licht wordt. Bouwvakkers zijn dan al uren aan het werk.

In 2018 stelde toenmalig voorzitter Juncker van de Europese Commissie voor om in de EU permanent de zomertijd aan te houden. Al snel veranderde dat in het standpunt dat elk land zelf mag bepalen welke tijd het wordt, als er maar niet meer verzet wordt. Volgend jaar zou die afspraak van kracht moeten worden, maar het is de vraag of dat gebeurt.

Onze krant nog niet ontvangen?