De gezondheidsvoordelen van cashewnoten

Geschreven door Redactie

Een portie (ongeveer een handvol noten) per dag doet er veel aan om ons mentaal en fysiek gezond te houden.

Hier zijn 8 redenen om cashewnoten onderdeel te maken van je dagelijkse of wekelijkse voeding.

# 1. Cashewnoten helpen om een ​​gezond hart te behouden. Cashewnoten zitten vol met enkelvoudig onverzadigde vetten, die nodig zijn om LDL-cholesterol te verlagen (AKA de slechte soort) en HDL-cholesterol te verhogen (AKA de goede soort). Ze helpen ook de bloeddruk te verlagen, bestrijden de vorming van plaque-opbouw in slagaderwanden en helpen de triglycerideniveaus te verlagen, die allemaal samenwerken om hartaandoeningen, hartaanvallen en beroertes te bestrijden.

# 2. Cashewnoten zijn belangrijk voor de gezondheid van het bloed. Kopertekort kan leiden tot bloedarmoede, een aandoening waarbij het aantal rode bloedcellen van een persoon te laag is. Een portie cashewnoten bevat veel koper en wat ijzer, die samen helpen bij de vorming en het gebruik van rode bloedcellen.

# 3. Cashewnoten kunnen helpen bij het beheersen van het gewicht. Studies hebben aangetoond dat frequente consumptie van noten geassocieerd is met een verminderd risico op gewichtstoename. Dit lijkt misschien verrassend, aangezien cashewnoten een behoorlijk calorierijk voedsel zijn. Met mate kunnen ze echter helpen om het gewicht te beheersen vanwege het soort vet dat ze bevatten, dat meestal enkelvoudig onverzadigd vet is. Cashewnoten bevatten gezonde omega-3 vetzuren, die de stofwisseling stimuleren en vet verbranden. Een portie bevat ook bijna de volledige dagelijkse behoefte aan koper, wat helpt bij het reguleren van het metabolisme en helpt bij de energieproductie. Als je noten eet, voel je je ook langer verzadigd, wat de onbedwingbare trek, te veel eten of de drang naar een ongezonde snack kan verminderen. Omdat ze echter calorierijk zijn, werkt het eten van cashewnoten om het gewicht te beheersen alleen met mate.

# 4. Cashewnoten zijn goed voor huid en haar. Het koper in cashewnoten helpt bij de aanmaak van melanine, het pigment dat huid, haar en ogen hun kleur geeft. Een gezonde melanineproductie kan de kleur van je haar versterken, maar het werkt ook als een natuurlijk zonnescherm. Het helpt voorkomen dat UV-straling de huid beschadigt en mogelijk huidkanker veroorzaakt. Cashewnoten bevatten ook antioxidanten, die vrije radicalen bestrijden die zich in ons lichaam ophopen en cellulaire schade veroorzaken, die gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor de zichtbare tekenen van veroudering.

# 5. Cashewnoten kunnen galstenen helpen voorkomen. Er zijn aanwijzingen dat het regelmatig eten van noten kan helpen voorkomen dat pijnlijke galstenen ontstaan, omdat ze slecht cholesterol verlagen en triglyceriden verlagen, beide factoren bij de vorming van galstenen.

# 6. Cashewnoten verbeteren de hersenfunctie. De hersenen hebben een constante aanvoer van gezonde vetzuren nodig om te kunnen functioneren. Het goede vet dat we uit cashewnoten halen, samen met zink, ijzer, koper en mangaan, helpt de cognitieve functie en stemmingsregulatie te ondersteunen en kan psychische stoornissen zoals ADHD, depressie en angst verlichten.

# 7. Cashewnoten helpen migraine te voorkomen. Het magnesium dat in cashewnoten wordt aangetroffen, kan de frequentie en ernst van migraineaanvallen helpen verminderen, omdat het de bloedvaten helpt ontspannen. Nieuw onderzoek suggereert echter dat cashewnoten voor sommigen het tegenovergestelde effect kunnen hebben dan bedoeld, en mogelijk hoofdpijn veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor het aminozuur tyramine.

# 8. Cashewnoten kunnen de schildklierfunctie helpen reguleren. Cashewnoten bevatten het mineraal selenium, dat een belangrijke rol speelt bij het waarborgen van een goede schildklierfunctie, het reguleren van de schildklierniveaus en het beschermen van het schildklierweefsel tegen oxidatieve stress. Voor vrouwen is dit vooral belangrijk, omdat ze vatbaarder zijn voor schildklierproblemen.

In combinatie met ander vitamine- en mineraalrijk voedsel in de vorm van smeerpasta of dipsauzen, zijn ze als een medicijn voor ons lichaam.