Luiers in gft-bak eind 2021 verboden

Geschreven door Redactie

Luiers mogen in meerdere Flevolandse gemeenten al jaren bij het groente-, fruit- en tuinafval in de container voor gft gegooid worden, maar dat wordt verboden omdat de luiers voor grote problemen zorgen.

Het gaat om de gemeenten Lelystad, Noordoostpolder, Almere, Dronten en Urk die een contract voor de verwerking van gft-afval hebben met afvalverwerker Orgaworld in Lelystad.

Bij Orgaworld wordt het gft verwerkt tot compost. De afnemers van deze compost stellen daaraan steeds strengere eisen. Luiers zijn daarbij taboe geworden. Als die in het composteerproces hebben gezeten, willen agrariërs die voedsel verbouwen de compost niet hebben. Deze compost kan dan alleen naar bijvoorbeeld de bloementeelt of tuincentra.

Eind volgend jaar gaat Orgaworld nieuwe contracten afsluiten met de gemeenten en dan wordt het verboden om nog luiers bij het gft te doen. Vooral de groene containers op Urk zitten vol met luiers. Daar is volgens wethouder Freek Brouwer maar één reden voor. "Wij hebben het hoogste geboortecijfer van Nederland, dus er worden heel veel baby's hier geboren en wat dat betreft is er dus heel veel luierafval."

De gft-bak mag volgens de regels nu voor vijf procent gevuld zijn met luiers. Maar het percentage op Urk ligt veel hoger. Het groenafval wordt dan afgekeurd en dat kost de gemeente veel geld. Mede daarom, en omdat het straks helemaal niet meer mag, roept de gemeente Urkers op om de luiers voortaan niet meer bij het gft te doen, maar in de grijze container te gooien. "Ga er op voorsorteren, want het is straks toch afgelopen. Dan kun je nu alvast stappen gaan maken en er aan wennen", aldus de wethouder.

Niet alleen luiers zijn een probleem. Er zit ook steeds meer ander restafval bij het gft, zoals plastic en glas. Volgens Orgaworld wordt het steeds erger. De bereidheid van burgers om goed te scheiden neemt volgens het bedrijf blijkbaar af. Dat heeft nadelige gevolgen voor de kwaliteit van de compost. De reden waarom mensen steeds meer rotzooi bij het gft gooien, is onduidelijk. Daarvoor is meer onderzoek nodig.


Onze Ambassadeurs