Boerenlandzoogdieren in gevaar, maar in Flevoland gaat het 'best goed'

Geschreven door Redactie

Boerenlandzoogdieren zoals hazen, konijnen, eikelmuizen en hamsters zijn in gevaar en verdwijnen. Dat zegt de Zoogdiervereniging. De dieren staan op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten. Hoewel Flevoland voor driekwart uit agrarisch grondgebied bestaat, "gaat het eigenlijk best nog goed", zegt Maurice La Haye van de Zoogdiervereniging.

De update van de Rode lijst met bedreigde zoogdieren in Nederlandse is vandaag gepubliceerd. Elf van de zestien soorten op de lijst zijn verbonden aan agrarisch gebied. De Zoogdierverenging roept daarom op tot een verandering op agrarisch gebied. "Dat is noodzakelijk voor het voortbestaan van deze dieren," zegt La Haye.

Flevoland is als een van de weinige provincies een uitzondering. "Er zijn hier zoogdieren waar het wel gewoon heel goed mee gaat, zoals de bever en de otter," aldus La Haye. In 2019 schatte Landschapsbeheer Flevoland dat er ongeveer 250 bevers in Flevoland zijn.

Rode lijst van agrarische zoogdieren:

Haas

Konijn

Eikelmuis

Hamster

Hazelmuis

Veldspitsmuis

Wezel

Hermelijn

Bunzing

Ingekorven vleermuis

Ook is er een keerzijde. Zo is de hermelijn zo goed als verdwenen uit de provincie. "In de jaren na de inpoldering was er veel ruigere natuur, de hermelijn deed het toen goed. Maar door mechanisatie en intensivering van het gebied is het beestje zo goed als verdwenen," legt La Haye uit.

Flevoland heeft volgens de Zoogdiervereniging heel veel potentie als leefgebied van veel zoogdieren, 'zolang dat maar op een extensieve manier wordt beheerd.' La Haye bedoelt daarmee dat er op een innovatieve en grensoverschrijdende manier natuurbeheer plaats moet vinden. Voorbeelden daarvan zijn meer natuurakkers en beter bermbeheer. "Geef ruimte aan de ruigte".

Onze Ambassadeurs