Tien maanden cel voor overval drogisterij

Geschreven door Redactie

Een 19-jarige Almeerder is veroordeeld tot achttien maanden cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk. De jongen was betrokken bij een gewapende overval op Drogisterij De Wit in Almere Stad. Hij heeft de straf gekregen voor het besturen van de vluchtauto.


In totaal waren er vier mensen betrokken bij de overval in 2019. Twee van hen gingen op 7 november gemaskerd en gewapend met messen de drogisterij binnen. Ze bedreigden medewerkers en een klant met de wapens. Uiteindelijk gingen ze er vandoor met een portemonnee waar 1058 euro in zat. 

De 19-jarige zat buiten te wachten in de vluchtauto. Zelf heeft hij steeds beweerd dat hij die dag alleen maar wat rondreed in zijn nieuwe auto, en dat hij drie bekenden een lift gaf naar het winkelcentrum van Almere Stad. Hij was naar eigen zeggen niet op de hoogte van de plannen voor een overval.


De officier van justitie had twee jaar cel geëist tegen de Almeerder. De gevangenisstraf viel lager uit dan de strafeis, omdat de rechtbank rekening heeft gehouden met de jeugdige leeftijd van de man. Op het moment van de overval was hij net achttien. 

Ook wilde het OM een meldplicht bij reclassering, en een contactverbod met de andere daders en de slachtoffers. Daarnaast vond de officier dat de man een locatieverbod moest krijgen voor de drogisterij. Verder wilde hij dat de 19-jarige zich laat behandelen voor de mogelijke psychische problemen waar hij mee kampt. In dat laatste ging de rechtbank mee, maar de rechters vonden het contact- en locatieverbod niet nodig.


Wel oordeelde de rechtbank dat de slachtoffers recht hebben op schadevergoedingen. De Almeerder moet hen in totaal 4445,34 euro betalen voor de geleden schade. 

De jonge Almeerder stond ook terecht voor andere misdrijven. Zo zou hij een jaar voor de overval agenten hebben beledigd en bedreigd, en verzette hij zich bij een aanhouding op zijn zeventiende. Daarvoor kreeg hij een werkstraf van veertig uur opgelegd. Hij werd vrijgesproken van een diefstal, aanranding en mishandeling. Deze zaken werden twee weken terug achter gesloten deuren behandeld, omdat deze zaken speelden toen de jongen nog minderjarig was.

Onze Ambassadeurs