Lector Windesheim: grijze druk in provincie verdubbelt komende jaren

Geschreven door Redactie

"Het aantal ouderen in Flevoland groeit in de komende jaren. De grijze druk, de verhouding tussen 65-plussers en werkenden, verdubbelt. Daardoor zullen vraagstukken over de zorg ook veranderen." Dat zegt Kitty Jurrius, lector aan Hogeschool Windesheim in Almere.

Begin oktober hield zij haar lectorale rede. Zij geeft nu leiding aan het lectoraat Klantenperspectief in ondersteuning en zorg. De onderzoekers voor dit lectoraat doen onder meer onderzoek naar verbeteringen in de jeugdzorg en naar ouderen met dementie. Ze werken onder meer samen met gemeenten, Jeugdzorg en de provincie.

"Onze provincie had altijd een relatief jonge bevolking. Nu er steeds meer ouderen in Flevoland wonen, veranderen ook de zorgvragen," aldus Jurrius. Het gaat dan bijvoorbeeld over de beddencapaciteit in Flevoland, de toename van de vraag naar mantelzorgers en de infrastructuur in buurten. "Wanneer veel mensen in een buurt overdag werken, dan kunnen ouderen zich eenzaam voelen."

Jurrius is enthousiast over haar onderzoeksveld: "De vergrijzing stelt ons voor uitdagingen, maar we zijn een creatieve provincie. We kunnen daarop anticiperen. Daarom zijn dit soort onderzoekstrajecten belangrijk."


Onze Ambassadeurs