NIDA: afvalscheiding in Almere doet denken aan derdewereldtoestanden

Geschreven door Beau de Lange wendels

NIDA-raadslid Hassan Buyatui heeft tijdens de Politieke Markt donderdagavond in Almere opnieuw uitspraken gedaan die slecht vielen bij andere partijen in de raad.

Buyatui merkte op dat het scheiden van afval bij het Almeerse bedrijf Cirwinn hem 'doet denken aan derdewereldtoestanden'. De ChristenUnie en het CDA gaven aan de uitspraken zeer ongepast te vinden.

Twee weken geleden nam een meerderheid van de raad een motie van afkeuring tegen Buyatui aan. Dit nadat hij een motie van de PVV erger noemde dan de terroristische aanslag in Nice. Daarbij werden drie mensen gedood.

De uitspraak over het scheiden van afval deed Buyatui tijdens een sessie waar werd gesproken over de manier waarop Almere in de toekomst afval gaat inzamelen. Eén van de mogelijkheden is het bij elkaar inleveren van PMD+-afval. Restafval mag dan bij het plastic, metaal en de drankverpakkingen. Na het ophalen wordt het door machines weer van elkaar gescheiden. Op dit moment loopt er een proef waarbij het afval handmatig gescheiden wordt.

Buyatui zei daarover: "Ik ben niet onder de indruk. Het is op dit moment kleinschalig, maar de werkomstandigheden zijn onder de maat. Het doet me denken aan derdewereldtoestanden. Dat moeten we in Almere niet hebben."

ChristenUnie-fractieassistent Kees Hendriksen onderbrak hem en vroeg zich af of hij het goed hoorde. Buyatui herhaalde toen zijn uitspraak: "Het doet me wel degelijk denken aan bepaalde toestanden in derdewereldlanden. En daar ben ik niet blij mee. Dus ik pleit voor een fatsoenlijke verwerkingsinstallatie."

Hendriksen gaf aan niet van van de uitspraken gediend te zijn. "Om een Almeers bedrijf te beschuldigen van derdewereldtoestanden, dat werp ik verre van mij. En ik vind het belachelijk dat dit hier zomaar gezegd kan worden."

CDA-raadslid Lesley van Hilten viel de ChristenUnie bij. "Ik sluit mij volledig aan bij wat de heer Hendriksen zegt. Ik vind het absoluut niet de plek en ook zeer ongepast dat de heer Buyatui dit doet."

Onze krant nog niet ontvangen?