Documentaire over Catalina te zien bij Omroep Flevoland

Geschreven door Redactie

Omroep Flevoland zendt zondag de documentaire 'Heden en verleden, het verhaal van de Catalina PH-PBY' uit. Dit is een film van Falco Friedhoff.


Het historische vliegtuig Catalina staat al jarenlang in Lelystad, maar vertrekt deze maand naar Amerika. Voor de eigenaren van de Catalina werden de financiële lasten te hoog. The Collings Foundation in Hudson, Massachusetts heeft het watervliegtuig gekocht. Zondag maakt de Catalina twee afscheidsvluchten boven Nederland. Eind van de maand vertrekt het toestel definitief. 


In de film vertelt onder anderen voormalig Catalina-vlieger Van der Meulen over zijn tijd met de Catalina. Het toestel kan zowel op het water als op de grond landen. "Water is harder dan beton", aldus Van der Meulen. Landen op water is daardoor lastig. Ook vertelt de voormalig vlieger over de tijd dat hij het toestel naar Nieuw-Guinea vloog. 


De Catalina speelde in de Tweede Oorlog belangrijke rol, omdat het toestel zo'n 12 uur in de lucht kon blijven en daardoor jacht kon maken op onderzeeboten. Later werd het toestel door Nederland veel gebruikt in de Oost om de vele eilanden van het huidige Indonesie te bewaken. 


De documentaire is zondag van 8.00 tot 12.00 uur te zien op het hele uur. Ook tussen 13:00 en 14:00 is de film te bekijken, 'Heden en Verleden' komt niet op uitzending gemist vanwege rechten.