Almere bereid campagne te voeren voor werving burgerhulpverleners

Geschreven door Redactie

De gemeente Almere is bereid een grote campagne op te zetten met de Hartstichting om meer mensen op te leiden tot burgerhulpverlener. Dat zei wethouder Roelie Bosch donderdagavond tijdens de politieke markt.

Aanleiding voor de uitspraak was een motie van de VVD en ChristenUnie om meer inzichtelijk te krijgen waar AED's in de stad hangen om mensen met een hartstilstand te redden.

Uit een recente rondgang van de Hartstichting en Omroep Flevoland door het centrum van Almere Stad bleek geen enkele AED buiten te vinden. Uit cijfers van de Hartstichting komt naar voren dat er op 42 plekken in Almere zo'n Automatische Externe Defibrillator mist voor een dekkend netwerk. In de motie riepen de partijen de gemeente op een inventarisatie te maken van de aanwezigheid van AED's die niet zijn aangemeld bij de organisatie HartslagNu en die lijst openbaar te maken. De gedachte daarachter is dat dan iedereen een AED kan halen als dat nodig is. Het blijkt dat bedrijven en sommige particulieren een AED hebben, maar dat deze bij hulpverleners niet bekend zijn. Wethouder Roelie Bosch vindt het een sympathieke motie, maar wil 'm niet uitvoeren. Volgens haar is een dergelijke actie niet de taak van de gemeente. Bovendien vindt ze die niet eens wenselijk. Als mensen precies weten waar die apparaten hangen, bestaat de kans dat ze worden gestolen.

HartslagNu heeft een systeem waarbij burgerhulpverleners worden gewaarschuwd door de 112-meldkamer zodra er een melding binnenkomt van een hartstilstand. Nog voordat de ambulance arriveert kunnen de burgerhulpverleners een AED ophalen op het adres dat ze doorkrijgen van HartslagNu. Anderen beginnen met reanimeren. Uit onderzoek blijkt dat hiermee kostbare minuten gewonnen worden en dat de overlevingskans stijgt. De wethouder wil dit systeem niet verstoren. Ze is wel bereid om een campagne te beginnen om het werk van de burgerhulpverleners te versterken. Ook wil ze meehelpen om de bereidheid te vergroten AED's aan te melden bij HartslagNu.

Naar aanleiding van de discussie besloten de VVD en ChristenUnie hun motie zo te wijzigen dat in overleg met de betrokken partners de dekking van AED's in Almere wordt verbeterd. Deze motie wordt waarschijnlijk volgende week in stemming gebracht.

Onze Ambassadeurs