Raad besluit over doorontwikkeling wijkteams
De Almeerse gemeenteraad heeft na vier weken van besprekingen op 13 februari een besluit genomen over de doorontwikkeling van de wijkteams. Hieronder staan we kort stil bij de verschillende besluiten die de raad heeft genomen.
Bezuiniging teruggedraaid
De raad heeft een bezuiniging op het budget van de wijkteams (200.000 euro voor 2020) teruggedraaid. De convenantpartners van de wijkteams bekijken samen hoe zij het geld het beste kunnen besteden om de bemensing in teams op peil te houden of te brengen.
Clustering voorbereiden
De komende periode bereiden de convenantpartners een clustering van de wijkteams voor. Door de clustering ontstaan wat grotere teams dan nu het geval is. Dit maakt het gemakkelijker om voor elkaar in te vallen bij drukte, vakanties en ziekte. De convenantpartners houden rekening met een evenwichtige spreiding over de stad en met de vraagstukken in de verschillende wijken. De gemeenteraad heeft geen aantal wijkteams meegegeven om na de clustering op uit te komen. De raad heeft wel gevraagd om het plan voor de clustering te bespreken voordat het in uitvoering gaat.
Verder heeft de raad opdracht gegeven om over een half jaar te komen met een uitgewerkt plan met daarin een visie op het wijkwerk en de belangrijkste opgaven en beoogde ontwikkeling per geclusterd wijkteam. Daarbij vindt de raad het belangrijk dat er een stevigere verbinding komt met de eerstelijnszorg (met name de huisartsen). Dat nemen de convenantpartners mee in de plannen en afspraken.
Consortium vormen
De samenwerking tussen de partners in de wijkteams intensiveert door de vorming van een consortium. Hier hoort ook een nieuw convenant bij met onderlinge afspraken. Bijvoorbeeld over de aansturing van de wijkteams, gezamenlijk budget en andere randvoorwaarden. Dit helpt om het goede van de afgelopen jaren te behouden en tegelijkertijd verbeterpunten aan te pakken.
Het college van B en W heeft aangegeven een partneroverleg in het leven te willen roepen dat samen met het consortium periodiek bespreekt wat er nodig is om de wijkteams optimaal te laten functioneren. In dat partneroverleg zijn inwoners en betrokken maatschappelijke organisaties vertegenwoordigd. De convenantpartners werken de precieze invulling de komende periode verder uit.
Andere werkwijzen uitproberen
De gemeenteraad heeft besloten om in de wijkteams andere werkwijzen uit te proberen. Het doel is om de werkdruk te verminderen en zodoende meer tijd vrij te spelen voor taken waar de wijkwerkers tot nu toe minder aan toe kwamen. Dit gebeurt in eerste instantie op twee plekken. De convenantpartners werken de precieze invulling de komende periode verder uit.
Centraal telefoonnummer blijft
De gemeenteraad heeft besloten dat 14 036 het telefoonnummer blijft voor inwoners met vragen binnen het sociaal domein, inclusief de wijkteams. Het is belangrijk dat inwoners snel, laagdrempelig en correct antwoord op hun vragen krijgen. De convenantpartners blijven daarom samen werken aan verbetering van de dienstverlening, zodat Almeerders in één keer goed geholpen worden.