Merendeel kerken viert Kerstmis online

Geschreven door Redactie

Uit voorzorg houden de meeste kerken in Flevoland tijdens het kerstfeest de deuren dicht, blijkt uit een rondgang van Omroep Flevoland.

Vrijwel alle kerken streamen de dienst.


Een van de kerken die dicht blijft is de Drieklank in Almere Buiten. Zij gaan dit jaar niet open voor kerkgangers. De protestantse viering wordt volledig digitaal gehouden. Op de vroege kerstavond wordt een kerstfilm voor kinderen gestreamd en later op de avond is er, net als op eerste kerstdag, een digitale dienst.


Predikant Rianne Veenstra noemt het besluit om de deuren voor kerkgangers dicht te houden een 'zware beslissing'. "Het is een van dé feesten van het jaar. Maar met het oog op de gezondheid hebben we dit besloten. Je wilt elkaar niet besmetten."


Ook de Ontmoetingskerk in Lelystad gaat de kerkdiensten online uitzenden. Het gaat om twee diensten op kerstavond. De Ontmoetingskerk zendt een speciale dienst voor de kinderen uit en de traditionele kerstavonddienst met veel zang. Op eerste kerstdag is er ook een online kerkdienst om 10.00 uur.


30 mensen

Een aantal kerken gaat wel open, maar zij houden zich aan de richtlijn van maximaal 30 kerkgangers. Zo zijn de deuren van kerkcentrum Open Haven in Zeewolde met Kerstmis voor een beperkt aantal bezoekers geopend.


Op eerste kerstdag is kerkcentrum Open Haven gedurende alle diensten voor kerkgangers geopend. Protestantse Gemeente Zeewolde, Christen Gemeente Zeewolde en de Rooms-Katholieke Parochie 'Sterre der Zee' houden elk een dienst waar 30 bezoekers welkom zijn.


Ook de Gereformeerde Gemeente Emmeloord opent de deuren op eerste kerstdag voor een beperkt aantal kerkgangers. "Buiten de technici hebben we tijdens de dienst zo'n dertig aanwezigen", vertelt Robert Wassink, voorzitter van de kerkraad. "De Moriakerk is dusdanig groot dat dat geen problemen oplevert." Online zond de gemeente al diensten uit.


Bij de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Rehoboth zijn ook 30 personen welkom tijdens de twee kerkdiensten op kerstdag. Het kinderkerstfeest op tweede kerstdag gaat niet door. "Dan zenden we een kinderkerstmusical uit die we hebben opgenomen", zegt Zwier Hakvoort van de kerk.Onze Ambassadeurs