Recept van de week: Bloemkoolschotel met gehakt

Geschreven door Redactie

In de herfst en de winter komen vaak stamppotten op tafel en ook ovenschotels met aardappelpuree worden vaak gegeten. Deze bloemkoolschotel met gehakt en aardappelpuree is dan heerlijk om te serveren.

Deze ovenschotel is niet alleen romig door de smeuïge aardappelpuree, maar ook door de zelfgemaakte bechamelsaus.


Wat heb je nodig?  


- 650 gram kruimige aardappelen  


- 300 gram rundergehakt 


- 1 bloemkool 


- 100 gram geraspte kaas


- 1 tl gedroogde tijm


- 1 tl knoflookpoeder


- 1 tl uienpoeder


- 500 ml melk + een scheutje melk


- 50 gram roomboter


- 50 gram bloem


- 1 tl nootmuskaat


- Zout&Peper


- Bakboter om in te vetten


Zo bereid je het:


Verwarm de oven voor op 200°C en vet de ovenschaal in. Schil de aardappelen en kook ze in circa 20 tot 25 zacht. Snijd intussen de bloemkool in roosjes en kook deze ongeveer 6 tot 8 minuten. Bak intussen het gehakt rul samen met het uienpoeder, het knoflookpoeder en de tijm. Breng op smaak met zout en peper. Giet de aardappelen af en voeg een scheutje melk toe en breng op smaak met zout en peper. Stamp het geheel fijn totdat je een mooie aardappelpuree krijgt. Als het nog iets te kruimig is, kun je nog wat melk toevoegen.


Verdeel de aardappelpuree over de bodem van de ovenschaal en verdeel hierover het gehakt. Giet de bloemkool af en verdeel deze over het gehakt. Maak nu de bechamelsaus. Smelt hiervoor de boter. Als alle roomboter is gesmolten voeg je de bloem toe. Roer dit er ongeveer 2 minuten goed doorheen zodat er een kruimelig geheel ontstaat. Voeg dan beetje bij beetje de melk toe. Laat het geheel op laag vuur eventjes pruttelen zodat er een dikkere saus ontstaat. Voeg dan de nootmuskaat toe en breng op smaak met zout en peper. Roer dit er goed doorheen.


Giet de bechamelsaus over de bloemkool en bestrooi daarna met de geraspte kaas.


Bak de bloemkool schotel met gehakt en aardappelpuree af in het midden van de oven in circa 30 minuten zodat de kaas goudbruin kleurt. Haal na een half uur uit de oven en verdeel over de borden. Eet smakelijk!


Tip: Je kunt er ook prei en kerriepoeder bij doen!

Onze Ambassadeurs