Regenboogbuurt veroudert snel

Geschreven door Redactie

De Almeerse Regenboogbuurt veroudert snel. Sommige mensen die al die kleuren afschuwelijk vinden, vinden dat helemaal niet zo erg. Maar anderen vinden die kleuren juist fantastisch. 

De Regenboogbuurt in Almere Buiten is gebouwd tussen 1994 en 1998. Grote delen zijn dus alweer 25 jaar oud. Er wordt flink gediscussieerd over de toekomst van deze wijk.

Projectleider Hans Laumanns heeft al heel wat wijken in Almere Buiten opgezet, maar na de Bloemenbuurt wilde hij wel eens wat anders. Ooit studeerde hij in Berlijn en daar had hij gezien dat er veel met kleuren werd gewerkt. "Dat wilde ik dus ook", aldus de nu 82-jarige Laumanns.. Het leidde tot de 2100 woningen in de Regenboogbuurt die er nu al jaren staan.

De buurt krijgt veel bezoek van architectuurstudenten uit binnen- en buitenland. Ook andere mensen komen af op de rondleidingen die worden gegeven door onder andere Diana van Diepen van Stichting Regenboogbuurt. “Eén keer per maand geef ik een rondleiding door de buurt. Er komen mensen uit heel Nederland. Ik woon al sinds het begin in de wijk en ben er echt heel trots op. Je hoort vaak dat Almere nog wel wat kan worden, maar ik vind dat Almere al wat is. Zeker de Regenboogbuurt. Uniek. Ik hoop ook dat de huidige bewoners van de wijk beseffen op wat voor bijzondere plek zij wonen.” 

De meeste betrokkenen hopen dat de kleuren van de wijk blijven zoals ze zijn. “De afgelopen jaren is er al flink gesteggeld over kleurbehoud. Sommige bewoners wilden hun huis in een andere kleur verven maar dat zou echt zonde zijn”, vertelt Van Diepen. Inmiddels is afgesproken dat ‘grote’ vlakken de oorspronkelijke kleur moeten houden."


Ook Laumanns benadrukt dat de wijk een echte compositie is en dat je geen onderdelen moet veranderen. 

Onze Ambassadeurs