Nieuw parkeerbeleid jaagt personeel Flevoziekenhuis op extra kosten

Geschreven door Redactie

Onder personeel van het Flevoziekenhuis in Almere is onrust ontstaan over wijzigingen in het parkeerbeleid van de gemeente. Medewerkers moeten vanaf 1 januari in bepaalde gevallen meer gaan betalen om hun auto vlak bij het ziekenhuis neer te zetten. Zorgpersoneel heeft een interne brandbrief opgesteld, en de ziekenhuisdirectie is het gesprek met de gemeente aangegaan. 


Ook patiënten en bezoekers van het ziekenhuis gaan nadelige gevolgen ondervinden van de wijzigingen. Dat komt doordat het parkeersysteem op het naastgelegen Hennepveld en het buitengedeelte van de Hospitaalgarage op de schop gaat. Nu zijn deze parkeergebieden afgesloten met een slagboom en betaal je achteraf. Daarbij geldt hetzelfde tarief als in de parkeergarages. 


Per 1 januari verdwijnen die slagbomen. Betalen kan dan niet meer achteraf bij een automaat, maar gebeurt door vooraf een kaartje te kopen of alsnog achteraf via een parkeer-app. Deze wijziging geldt ook voor het Koolzaadveld, vlak naast het politiebureau. Hoewel de tarieven gelijk blijven aan die van nu, verandert wel een aantal voorwaarden voor abonnementhouders. Het Flevoziekenhuis schrijft op zijn intranet dat de gemeente Almere aanvankelijk heeft gemeld dat het nieuwe parkeerbeleid geen verslechtering zou betekenen voor medewerkers en patiënten. Dat blijkt toch wel het geval te zijn. Zo vervalt straks de mogelijkheid voor personeelsleden om op het Hospitaalterrein en Hennepveld gebruik te maken van een waardekaart. Daarmee kan nu nog voor een gereduceerd tarief van 5 euro per dag geparkeerd worden. 


Personeel van de Spoedeisende Hulp schrijft in de interne brandbrief dat er sprake zal zijn van "een verdubbeling van de parkeerkosten" voor mensen die nu nog gebruik maken van zo'n waardekaart. "Aangezien niet iedereen in aanmerking komt voor een abonnement of vergunning, gaat dit om een groot gedeelte van het personeel." Parkeren met een waardekaart blijf na 1 januari overigens wel mogelijk in parkeergarages die verder van het ziekenhuis af liggen. Een andere wijziging die volgens het ziekenhuis nadelig uitpakt, is het op kenteken zetten van parkeervergunningen. Daardoor wordt het een stuk lastiger om met verschillende auto's gebruik te maken van één vergunning. 

 De gemeenteraad heeft in 2019 ingestemd met de wijziging van de parkeerterreinen. In de begroting valt te lezen dat het inruilen van slagbomen voor parkeermeters een belastingvoordeel van 400.000 euro per jaar oplevert. 



Onze Ambassadeurs