Crisiskaart als hulp voor mensen met verward gedrag

Geschreven door Redactie

Mensen met een geschiedenis van verward gedrag kunnen bij Steun- en Informatiepunt Geestelijke Gezondheidszorg (STIP) in Almere een zogenoemde crisiskaart laten maken. In deze op maat gemaakte kaart kunnen hulpverleners lezen wat er moet gebeuren als de persoon in verwarde toestand wordt gevonden.


Het aantal meldingen van verward gedrag in Flevoland is in de afgelopen vier jaar verdubbeld. De politie kwam alleen in Almere al bijna 1000 keer in actie voor mensen die bijvoorbeeld stemmen horen en overlast veroorzaken in de buurt. 


STIP heeft nu tien consulenten die speciaal getraind zijn om de crisiskaart samen met de cliënt en eventuele contactpersonen samen te stellen. Bij het samenstellen van zo'n kaart wordt eerst gekeken naar de geschiedenis van de cliënt. Hoe een crisis zich opbouwt, welke tekenen de omgeving op kan letten en wat het kan veroorzaken. 


Daarna wordt besproken wat de cliënt fijn vindt op het moment dat ze in een crisis zitten. Als de politie een melding krijgt van een persoon met verward gedrag kunnen ze aan de hand van de kaart zien hoe ze het beste met die specifieke persoon om moet gaan. Bijvoorbeeld door meteen de eerste contactpersoon te bellen.

Onze Ambassadeurs