Vuurwerkverbod en toch overlast

Geschreven door Redactie

Ondanks het vuurwerkverbod en kans op hoge boetes wordt er flink geknald. Veel gemeenten zien zelfs meer vuurwerkmeldingen dan vorig jaar. "We zien dit jaar dat mensen uit boosheid gaan knallen. Ze zijn klaar met de coronaregels", aldus een gemeentewoordvoerder.

De gemeente Utrecht laat weten dat er dit jaar meer meldingen over vuurwerkoverlast zijn dan vorig jaar. Ook in Amsterdam en Leeuwarden is dat het geval. Of er ook daadwerkelijk meer vuurwerk wordt afgestoken, is niet duidelijk. Het kan ook zo zijn dat de bereidheid om vuurwerk te melden nu hoger is vanwege het totale verbod. 


Eén ding is wel duidelijk voor Eric Lakenman van de Nederlandse BOA Bond: het wordt spannend de komende dagen. De boa's zijn samen met de agenten verantwoordelijk voor de handhaving van het vuurwerkverbod. "Deze dagen kunnen bepalend zijn voor de komende jaarwisseling, en over hoe die gaat verlopen", zegt Lakenman. 


Een kleine voorspelling? Daar durft hij nog niet aan. "Maar als je naar plaatsen als Urk en Veen kijkt, word je wel somber." Daar is het al dagenlang onrustig door overlast van vuurwerk." Eén ding valt op dit jaar, zegt Lakenman. "Handhavers ervaren een andere sfeer op straat. Mensen die nu met vuurwerk worden betrapt, doen dat veel meer uit emotie. Om een tegengeluid te laten horen. Ze zijn boos over de strenge coronaregels en uit protest steken ze pijlen en rotjes af." 


Hoeveel boetes er zijn uitgedeeld, weet hij niet. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) was bij de afkondiging van het vuurwerkverbod streng: "Elke pijl is honderd euro boete." Maar het op heterdaad pakken van daders blijkt in de praktijk erg lastig. "Boa's weten waar de jeugdgroepen zich ophouden en kennen de wijken. Ze weten waar ze moeten zijn. Maar je kunt niet achter iedere willekeurige pijl gaan aanrennen."