Floriade krijgt het Dobberend Bos

Geschreven door Redactie

De Floriade krijgt het Dobberend Bos. De 20 bomen van dit kunstwerk drijven nu nog in de Rijnhaven in Rotterdam. Maar omdat die dit voorjaar wordt gebaggerd en gedempt om land van te maken leent de gemeente Rotterdam het kunstproject aan de Floriade. 


Kunstenaar Jorge Bakker maakte het werk ‘In Search Of Habitus’ waarbij hij miniatuurbomen liet drijven in een aquarium. Jeroen Everaert van de Rotterdamse kunstproducent Mothership zag dit kunstwerk en wilde het meteen in het echt creëren in Rotterdam. 


Dat was volgens Everaert niet zo makkelijk: "We wilden zeeboeien gebruiken om daar bomen in te zetten. Maar deze zijn dicht aan de bovenkant; haal de top eraf en er gaan golven overheen: dan zinken ze. Ook waren er uitdagingen op het gebied van voeding en voorkomen dat de wortels breken door het wiebelen van de golfslag. Uiteindelijk met veel onderzoek van studenten van de Technische Universiteit Delft werd een manier gevonden. 


De bomen dreven vijf jaar lang in gerecyclede boeien in de Rijnhaven, pal naast andere drijvende initiatieven. Het Dobberend Bos zorgde voor vergroening en dat er aandacht was voor: 

- klimaatverandering

- vernieuwing

- kunst

- gezondheid in steden

- bewustwording van het belang van groen en recycling.


Het is de bedoeling dat de bomen volgende week in Almere worden geplaatst. 

Onze Ambassadeurs