Ook Diederik Gommers ingeënt • Moderna-vaccin werkt vermoedelijk ook tegen Britse mutatie

Geschreven door Redactie

IC-arts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers is nu ingeënt tegen het coronavirus. Dat gebeurde in het bijzijn van minister De Jonge (Volksgezondheid) en topman Ernst Kuipers van het Erasmus MC. Eerst zette Gommers een prik bij IC-verpleegkundige Tom Burggraaf.

"Dit is echt een geweldig gevoel", zei Gommers na afloop. "Dat we dit vaccin zo snel voor elkaar hebben gekregen en dat we dit nu hebben mogen ontvangen. Dat is echt wel mooi van de wetenschap en de farmaceutische industrie, en de samenwerking. Echt gaaf. Het voelt gewoon heel goed." 

Gommers ziet de vaccinatie als een nieuwe fase. "We hebben hier zo lang naartoe gewerkt. We moeten nu met elkaar de komende maanden zorgen dat iedereen gevaccineerd is. En dan pakken we ons gewone leven weer op." Gommers denkt dat hij daarna heel wat minder op televisie komt. "Jullie kennen mij straks niet meer." 

Klinisch beoordelaar Ingrid Schellens van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen zegt dat de ontwikkeling van het Moderna-vaccin zorgvuldig is gebeurd. Volgens haar is de snelheid "het gevolg van het inzetten van veel meer mensen en van het gelijktijdig doorlopen van processen die normaal gesproken na elkaar lopen". Ze benadrukt dat er geen belangrijke stappen zijn overgeslagen. 

Aan de derde onderzoeksfase van het Moderna-vaccin deden meer dan 30.000 mensen mee. De oudste deelnemer was 94 jaar, de jongste 18. Zij werden verdeeld in twee groepen. "De ene groep kreeg twee actieve injecties, de andere groep twee placebo-injecties", zegt Schellens. Uit onderzoek bleek dat 185 mensen uit de placebogroep een covid-infectie kregen, en elf mensen die met het vaccin waren ingeënt. Volgens de beoordelaar blijkt uit het onderzoek dat het vaccin in veel groepen effectief is, ook bij ouderen. Een kwart van de deelnemers in de studie was boven de 65 jaar. En zo'n 6000 mensen hadden onderliggend lijden, zoals een chronische longziekte, een hartziekte, diabetes of obesitas. 

Over het effect van het vaccin bij kinderen en zwangere vrouwen is nog niets bekend. Ook is nog niet bekend hoelang het vaccin werkzaam is. Dat is in ieder geval twee tot drie maanden. "We weten nog niet hoe het daarna verloopt, simpelweg omdat de studies nog niet zo lang hebben gelopen", zegt Schellens. 






Onze Ambassadeurs