Digitaal Erfgoedcafé over de rol van beeldende kunst in het ontwerp van Almere

Geschreven door Redactie

Op 28 januari 2021 vertelt voormalig stedenbouwkundige Brans Stassen tijdens het digitale Erfgoedcafé over de geschiedenis van kunst in de openbare ruimte in Almere tot 2000.

Hij geeft een beeld van de avonturen met kunst in de openbare ruimte van Almere in twee periodes. De eerste periode omvat de jaren voor 1984 toen de ontwikkeling van Almere in handen was van Projektburo Almere bij de RIJP in Lelystad. In die tijd werden de eerste drie kernen (Almere Haven, Almere Stad en Almere Buiten) ontworpen, gelijk met het omliggende landschap in de buitenruimte. De tweede periode bevat de activiteiten van de Kunst-adviescommissie van de Gemeente.

Stassen werkte 30 jaar als stedenbouwkundige aan Almere. De eerste 12 jaar was hij onderdeel van het Projektburo Almere bij de RIJP. Vanaf 1984 tot 2002 werkte hij bij de Gemeente, als stedenbouwkundige van Almere Stad. Hij nam toen deel aan de kunst adviescommissie.

Almere werd bedacht in de jaren zeventig van de vorige eeuw, de tijd van de flower power, de verbeelding aan de macht. De tijd van het conceptuele kunst en bewogen beweging. Alles moest anders en om deze nieuwe stad te ontwerpen werd dan ook een multidisciplinair team samengesteld uit louter jonge mensen, de meesten zo uit de collegebanken. Vanaf het eerste begin is nagedacht over hoe beeldende kunst een rol zou kunnen krijgen in deze nieuwe stad. Er is zelfs een poging gedaan om een kunstenaar te betrekken in het stadsontwerp.

Almere Stad heeft veel straten vernoemd naar kunstenaars uit de muziek, de literatuur, de film, en de dans. De wijk Tussen de Vaarten ontleent z’n straatnamen aan de beeldende kunst, met beroemde schilders en beeldhouwers uit alle tijden. Omdat dat allemaal niet in één alomvattende term te vangen was hield die wijk de neutrale naam waarmee hij in de ontwerpfase aangeduid werd.


Onze krant nog niet ontvangen?