Evenementenbranche heeft het erg moeilijk

Geschreven door Redactie

De evenementenbranche heeft het al geruime tijd erg moeilijk in heel Nederland, vooral door de langdurige coronamaatregelen. Ook het Lelystads Agora-theater verkeert in zwaar weer: een reorganisatie is noodzakelijk om hoofd boven water te houden.

Corona dreigt het Agora-theater de das om te doen. Om het hoofd boven water te houden verdwijnen ruim tien voltijds banen en gaat de bioscoop op slot. De reorganisatie moet eind maart afgerond zijn.


De 33 medewerkers van het theater zijn donderdag ingelicht over het zwaar weer waarin de Agora verkeert. ,,We zijn de afgelopen periode hard geraakt en we hebben nog zware maanden voor de boeg’’, stelt Richard Wijnveldt, directeur van Agora. Reorganisatie is volgens hem pijnlijk en onontkoombaar. Sinds het begin van de corona-pandemie, maart vorig jaar, zijn vrijwel alle geplande activiteiten weggevallen, de bijbehorende inkomsten dus ook. De bioscoop kon nog een tijdje doordraaien, maar was zwaar verliesgevend door de coronamaatregelen. Vanaf 1 maart stopt de Agora sowieso met bioscoopfilms, het filmtheater mag nog wel films blijven draaien in een theaterzaal. 


Ingrijpen is noodzakelijk in het belang van de toekomst, stellen bestuur en directie. Een theater mag niet ontbreken in de culturele infrastructuur van Lelystad en als kloppend hart van het nog te realiseren Theaterkwartier. ,,We moeten kritisch kijken naar onze inkomsten en uitgaven en scherpe keuzes maken’’, aldus directeur Wijnveld. En dat doet pijn. ,,Omdat we ons maar al te goed realiseren dat dit besluit grote consequenties heeft voor de collega’s die hun baan verliezen én het zwaar is voor de collega’s die blijven.”


Zonder ingrijpen is de continuïteit van de hele organisatie in gevaar. Op korte termijn weer open gaan, is geen optie."

De afgelopen maanden maakte Agora gebruik van landelijke en lokale steunmaatregelen. Daardoor kon de reorganisatie die nu op stapel staat even worden uitgesteld. ,,Maar deze steun maakt geen einde aan de financiële onzekerheid en dekt niet de inkomsten die wij maandelijks verliezen’’, zegt Wijnveldt. ,,Zonder deze reorganisatie gaat Agora het niet redden.’’

Onze Ambassadeurs