Bij Alkmaar begint de victorie voor Almere City FC

Op de dag dat het derde kabinet Rutte valt, regeert Almere City FC in Alkmaar met ijzeren hand. Althans, voor één helft. Op het AFAS Sportcomplex loopt de ploeg van Ole Tobiasen, via een 1-4 ruststand, uit naar een riante 2-5 uitzege tegen Jong AZ. Almere City FC neemt door de overwinning tijdelijk de koppositie in de Keuken Kampioen Divisie over van SC Cambuur.

Het oogt wat oneerlijk: de ervaren Ryan Koolwijk en knoest Thomas Verheydt tegenover de jonkies van AZ. Niet verwonderlijk komt het tweetal tegen een overtal AZ-spelers winnend uit de strijd. Een assist van Koolwijk op Verheydt wordt ongelukkig weggewerkt, waarna het leer voor de voeten van de topscorer van Almere City FC valt. Met een vernietigende uithaal schiet hij Almere City FC naar 0-2. Het is het 50ste doelpunt van Verheydt in de Keuken Kampioen Divisie en zijn twaalfde van dit seizoen, een evenaring van zijn persoonlijke record. We hebben dan 21 minuten gespeeld.

De mannen tegen de jongens; dat is het eigenlijk de hele eerste helft. De elf spelers die de thuisploeg vrijdag op de been brengt, dragen met recht het stempel ‘jong belegen’. De ploeg moet het op het AFAS Sportcomplex zo doen zonder Kenzo Goudmijn, de speler die opnieuw geschorst is voor een wedstrijd met Almere City FC. Vorig seizoen was hij er de oorzaak van dat een gelijkspel tussen Jong AZ en Almere City op hetzelfde sportpark moest worden overgespeeld. De speler stond toen door een systeemfout onterecht aangemerkt als speelgerechtigd. Het overspelen deed Almere City FC toen geen goed. De ploeg verloor in de herkansing met 3-1.

De 2021-editie van Jong AZ-Almere City FC ligt de ploeg van Ole Tobiasen veel beter. Bij de eerste corner van de avond is dat al duidelijk. Dat corners en vrije trappen van Almeerse zijde gevaarlijk zijn door haar imposante luchtmacht, dat weet inmiddels elke tegenstander. Maar dat ook de vervolgactie dodelijk trefzeker kan zijn laat Frederik Helstrup vanavond zien. Initieel leidt het dode spelmoment niet tot een doelpunt, maar de daaruit voortvloeiende hoge voorzet van hoofdrolspeler Mees Kaandorp kopt Helstrup makkelijk raak.

Almere City FC is met twee doelpunten in de eerste helft nog niet klaar met de Noord-Hollandse jongelingen. Tikkie-takkie is het niet, maar af en toe zit er een heerlijke aanval tussen het veldspel van de bezoekers. Kaandorp, ooit voetballend voor de jeugdopleiding van de Eredivisionist, ziet een mooi opgezette aanval op de paal uiteen spatten na de 0-1. Later zet hij beste statistieken neer bij zijn terugkeer naar vertrouwd terrein met zijn tweede assist en een doelpunt. Hij levert een vrije trap keurig af bij Damon Mirani, die de bal beheerst controleert en binnen tikt (0-3). En even later schuift hij zelf een mooie teruggetrokken voorzet van Elias Sorensen keurig onder de doelman door voor een 1-4 ruststand. Voor even lijkt de Alkmaarse defensie gatenkaas.

De tweede helft

De tweede helft neemt Almere City FC de voet van het gas en speelt het allang niet meer indrukwekkend. Toch creëert de ploeg opnieuw geschiedenis met het inbrengen van middenvelder Stije Resink. Resink, die het seizoen begon bij de O18, maakt dit jaar een stormachtige ontwikkeling door en mag van hoofdtrainer Tobiasen bij de riante voorsprong 25 minuten proeven aan het echte werk.

Omdat Almere City FC het verder wel gelooft is het Jong AZ dat in de tweede helft aandringt en wat kleine kansjes krijgt. Het jeugdige enthousiasme wordt twintig minuten voor tijd meteen afgestraft door Oussama Bouyaghlafen, die met een mooie solo een paar verdedigers en keeper Bakker op het verkeerde been zet.

Het wordt uiteindelijk een overwinning met twee wolkje aan de lucht. Keeper Michael Woud geeft zijn uitgelezen kans op een tiende cleansheet immers zomaar weg. De doelman van ‘Down Under’ schenkt Jelle Duin net voor rust de 1-3. En het laatste wapenfeit van de wedstrijd is een fraaie krul van Des Kunst, die zomaar achter de doelman valt. De 2-5 is echter alleen voer voor statistici.

Naaste achtervolger De Graafschap voerde de druk voorafgaand aan de wedstrijd op door met 1-3 te winnen van Roda JC. Gelukkig stelde Almere City FC in Wijdewormer al snel orde op zaken. Volgende week vrijdag speelt Almere City FC om 21:00 uur in eigen huis tegen FC Dordrecht. Of de ploeg dat duel aanvangt als koploper in de Keuken Kampioen Divisie weten we zondag omstreeks 14:00 uur. SC Cambuur heeft dan de uitwedstrijd tegen N.E.C. Nijmegen achter de rug.