Eis: veertien jaar cel voor beide verdachten dodelijke schietpartij Stadhuisplein

Geschreven door Redactie

Voor een dodelijke schietpartij in een woning op het Stadhuisplein in Almere in december 2019 is tegen twee verdachten veertien jaar cel geëist. Dat gebeurde woensdag bij de rechtbank in Lelystad. Eén van de verdachten is voortvluchtig.

Bij de schietpartij kwam een 35-jarige man uit Utrecht om het leven. Hij had met vier andere mannen een afspraak in de woning aan het Stadhuisplein om drugs te verkopen. Vrijwel direct na binnenkomst in de woning kwam het tot een gevecht en de schietpartij, waarbij het slachtoffer dodelijk werd geraakt.


Ook op zijn halfbroer werd geschoten, maar hij werd niet geraakt omdat het vuurwapen mogelijk weigerde. De verdachten gingen er met een rugtas met een onbekende hoeveelheid cocaïne vandoor.


Op basis van de verklaring van twee betrokkenen, onder wie de halfbroer van het slachtoffer, vindt de Officier van Justitie bewezen dat beide verdachten schuldig zijn aan doodslag en poging tot doodslag. Volgens de officier wijst alles erop dat de 21-jarige Younes El M. het vuurwapen als eerste in handen had, maar dat de 26-jarige Yousef Ben H. de 35-jarige Ray heeft doodgeschoten. Het gevecht zou nog geen halve minuut hebben geduurd, want uit camerabeelden blijkt dat de verdachten maar 2,5 minuut in de woning zijn geweest. Dat duidt volgens de officier op een zorgvuldig voorbereide actie.


El M. was vandaag bij de zitting aanwezig, maar wilde slechts kwijt dat hij niet heeft geschoten. Verder beriep hij zich op zijn zwijgrecht. Zijn advocaat voert later vanmiddag het verweer. Tegen Ben H. loopt een opsporingsbevel, waar het Openbaar Ministerie een beloning van 10.000 euro aan heeft gekoppeld.

De familie en vooral de moeder van het slachtoffer hield een emotioneel betoog bij de rechtbank. De moeder van Ray zei dat haar leven kapot is gemaakt en riep tot drie keer vertwijfeld: "Waarom, waarom, waarom?" Zijn zus vroeg verdachte El M.: "Is dit de moeite waard, voor een straatwaarde drugs waarvoor je niet eens een huis kunt kopen?" Het bijna-slachtoffer van de schietpartij, die inmiddels zelf ook is veroordeeld voor drugshandel, gaf aan sindsdien geen leven meer te hebben en te lijden aan ernstige posttraumatische stress.

De rechtbank gaat woensdagmiddag verder met de behandeling van de zaak.