Registratie en markering moeten GPS-diefstal doen stoppen
Met de registratie en markering van GPS-systemen op tractoren moet de diefstal van de apparatuur worden teruggedrongen. Dat dragen de brancheorganisaties in de agrarische sector de komende tijd uit met een campagne.
Agrarische bedrijven kunnen vanaf vrijdag markeringslabels bestellen die op de apparatuur te plakken zijn. Op het label zit een hars-laag, waardoor de markering niet te verwijderen is. Het moet samen met de registratie van de systemen in het helingsregister een afschrikwekkend effect hebben.
Het aantal diefstallen van GPS-systemen in de agrarische sector neemt de afgelopen jaren toe. Volgens brancheorganisatie Cumela komt dat door "mobiel banditisme", oftewel: een internationale groep criminelen die rondreist. Zij richten zich het hele jaar door op de beeldschermen in en de ontvangers op tractoren. Die zijn nodig voor precisielandbouw: preciezer kunnen werken op het land. Een dergelijke set kost tussen de 20.000 en 25.000 euro, waardoor de schade bij diefstal groot is. Daarbij is het niet mogelijk om precisielandbouw te bedrijven zonder een GPS-systeem, waardoor Cumela, LTO en Fedecom de campagne zijn gestart. Er komt een speciale website en er volgen meerdere nieuwsbrieven met informatie.
Loonbedrijf Van Dun uit Rutten is één van de bedrijven die de GPS-apparatuur op tractoren heeft beplakt. De systemen waren al geregistreerd, met diefstal heeft de onderneming nog niet te maken gehad. Eigenaar Kees van Dun hoopt dat met de opgeplakte labels te voorkomen. "Wij vinden het een goede zaak." Agrariër Theo Vos uit Bant kreeg vorig jaar twee keer te maken met GPS-diefstal. Hij ziet geen heil in registratie van de systemen en is niet enthousiast over de actie. "Ik zie er weinig in. Het meeste spul wordt zo snel mogelijk de grens over gebracht. De edelmetalen worden eruit gehaald en weg is het systeem." Beide bedrijven halen de beeldschermen na werktijd al uit de tractoren om diefstal te voorkomen.
Cumela geeft aan dat het doel van de actie is om de apparatuur voor de grens te onderscheppen. "Het vergroot de pakkans, schrikt af en het is beter dan niks doen", zegt Marcel Elferink van de brancheorganisatie. Hij hoopt dat het aantal diefstallen van GPS-systemen tot nul gereduceerd wordt. "Het markeren van systemen: dat zien we nog niet veel. Dat hopen we hiermee te bereiken en dat gaat lukken."