De politie heeft maandagavond 1741 boetes uitgedeeld

Geschreven door Redactie

De politie heeft gisteravond 1741 boetes uitgedeeld, vrijwel allemaal voor het niet naleven van de avondklok. Eerder werd al bekend dat 184 mensen zijn aangehouden bij de ongeregeldheden in het land, onder meer voor openlijke geweldpleging.

"We gaan niet capituleren voor een paar idioten", zei minister Hoekstra van Financiën vanmorgen. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is het daarmee eens: "Kennelijk vinden kleine groepen het nodig om te gaan rellen. Maar dat komt niet door het coronabeleid, want daar hoef je geen winkel voor te plunderen."


Grapperhaus zegt dat de politie en de Koninklijke Marechaussee keihard optreden tegen de relschoppers. Zij vallen onder het snelrecht en kunnen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf krijgen. 


Maaike Neuféglise, eigenaar van een Primera-winkel in Den Bosch, barstte in tranen uit toen ze vanmorgen bij haar zaak aankwam. Haar winkel in de Visstraat werd gisteravond geplunderd. Volgens Neuféglise loopt de schade in de tonnen. Omroep Brabant schrijft dat de steunbetuigingen inmiddels volop binnenstromen. 


Een wijkagent van de binnenstad van Den Bosch complimenteert de harde kern van de FC Den Bosch-supporters, de zogeheten M-side. De wijkagent was gisteravond supporters tegengekomen die het ziekenhuis en delen van het stadscentrum probeerden te beschermen, zegt hij op Twitter. Ook fanatieke supporters van PEC Zwolle hadden aangeboden op te treden als er winkels zouden worden geplunderd, meldt Tubantia. 


Jonge inwoners van Urk zijn een crowdfundingsactie gestart om geld in te zamelen voor de heropbouw van de GGD-testlocatie die zaterdag in brand werd gestoken. Ze hopen 10.000 euro op te halen, met nadruk niet "om de financiële kosten voor de twee jongens die de brand hebben aangestoken op te hoesten, maar om buitenwonenden ook de goede kant van de Urker jeugd te laten zien". 


Na het ingaan van de avondklok dit weekend was het onrustig in het Flevolandse vissersdorp. Jongeren keerden zich tegen de politie en staken een teststraat van de GGD in brand.