Architectuurprijs voor compacte woningen Achillesveld

Geschreven door Redactie

HundFalk Architecten heeft met het project Het Achillesveld maandagavond de vakprijs gewonnen tijdens de tweejaarlijkse Architectuurprijs Almere.

Het Achillesveld is onderdeel van het Cascadepark in Almere Poort en bestaat uit 24 eengezinswoningen. Er zijn 7 verschillende woningtypes met allemaal een eigen vorm, variërend van een vierkamerwoning van 73 m2 tot een zeskamerwoning van 109 m2. Het project is zo ontworpen dat het vanuit de ene richting een woongebouw lijkt, maar vanuit een andere hoek zijn er allemaal losstaande woningen te zien.

De vakjury noemde het ontwerp een prachtig voorbeeld van wat een goede architect met een vrije geest kan doen. "Er was veel vertrouwen en visie voor nodig om dit te ontwerpen", aldus Fenna Haakma Wagenaar. Bij de prijs hoort een geldbedrag van 2.500 euro. Naast de vakprijs werden er ook een publieksprijs en een kinderjuryprijs uitgereikt. Het publiek koos voor de Tiny Church van Pieter ter Veen, Blacklines. In de kerk passen zo'n 40 mensen. Het gebouw zorgt via zonnepanelen zelf voor energie. Ook is er een zonneboiler geïnstalleerd. De kerk draait met de zon mee. Hetzelfde ontwerp wordt later ook gebouwd op het Floriadeterrein. Ook bij de vakprijs zit een geldbedrag van 2.500 euro. De kinderprijs is gewonnen door Daniel Venneman van Woonpioniers voor het project Zuidhuis in Almere Oosterwold. Dit is een driehoekig, milieuvriendelijk woonhuis.

Onze Ambassadeurs