Almeerder in Cambodja sluit guesthouse door corona

Geschreven door Redactie

Peterhans Koperberg uit Almere sluit zijn guesthouse in Cambodja voorgoed. Hij is daartoe gedwongen door alle maatregelen rond het coronavirus, zoals de sluiting van de grenzen. Sinds een aantal jaren runde hij een guesthouse in het toeristische Siem Reap.

Eerder hoopte hij nog dat de sluiting tijdelijk was, maar nu blijkt dat hij waarschijnlijk pas weer gasten zou kunnen ontvangen in november 2021. "Ik zit dus zonder werk en mijn personeel ook", aldus Koperberg. "Ze krijgen een vergoeding van de overheid en ik vul hun inkomen aan. Er is hier verschrikkelijk veel dicht en er is een hoge werkeloosheid."

Weinig besmettingen

"In de afgelopen maanden zijn er 124 coronabesmettingen in Cambodja geweest. Er is niemand aan overleden. Het virus is redelijk onder controle, voor zover we weten", zegt Koperberg. "De gevallen die er waren, waren allemaal geïmporteerd uit andere landen. Bijvoorbeeld mensen die aan het werk waren geweest in Maleisië of Japan. Of toeristen uit Frankrijk."

Over het lage aantal besmettingen zegt Koperberg: "Het kan te maken hebben met de warmte hier. En Cambodja is niet zo'n rijk land, dus Cambodjanen zelf reizen minder. Dus de kans dat ze het virus meenemen is klein."

De coronamaatregelen in Cambodja worden niet altijd even strikt gevolgd. "Ik zag mensen in Nederland samen in de zon zitten. Nou, hier zitten ze met vier of vijf man aan een tafeltje streetfood te eten", aldus Koperberg. "Men leeft hier over het algemeen voor morgen, niet voor over een maand. Je leeft per dag. Wat er morgen gebeurt, zien we dan wel weer."

Nieuwe baan

Koperberg: "Ik ga een nieuwe stap zetten. Op 1 juli verhuis ik naar Sydney voor een nieuwe baan." Koperberg wil nog niet zeggen wat zijn nieuwe baan wordt, omdat de onderhandelingen nog gaande zijn. "Maar er zit een deel adviseurschap voor de overheid in, dus het bedrijf regelt het ticket en het visum."

Onze Ambassadeurs